A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/HNS%20pozadina.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Gradski HNS uputio sedam amandmana na proračun Grada Zagreba | Politika+
Zagreb

PRORAČUN ZA 2015.: Gradski HNS uputio sedam amandmana na proračun Grada Zagreba

Prvi set amandmana usmjeren je na vraćanje sredstava mladima.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Gradska organizacija HNS-a izvijestila je u petak da je uputila sedam amandmana na gradski proračun za 2015. o kojem će se rapravljati na sjednici Gradske skupštine u ponedjeljak, a za koje ističu da su usmjereni na vraćanje sredstava za udruge civilnog društva i mlade, za cjelokupan sustav decentralizacije i za daljnje ulaganje u projekte i razvoj grada.

Prvi set amandmana usmjeren je na vraćanje sredstava mladima jer smatramo da je neodgovorno ponašanje Grada da se smanjuje razina brige o djeci i mladima", naglasila je na konferenciji za novinare zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Vedrana Gujić.

Stoga je HNS u amandmanima zatražio povrat sredstava za udruge mladih i njihovu aktivnu participaciju u društvenom životu grada, vraćanje sredstava gradskim programima odgoja i obrazovanja, programima produženog boravka u školama te programima prevencije i zdravstvenog i socijalnog programa za djecu.

Drugi set amandmana odnosi se na decentralizaciju grada koja se, istaknula je Gujić, sustavno smanjuje od 2009. te su sredstva otad linearno pala čak 53 posto, a u odnosu na tekuću godinu postoji linearno smanjenje za sve gradske četvrti za 12 posto. Upućenim amandmanom traže vraćanje sredstva na upravljanje vijećima svim gradskim četvrtima.

Treći set amandmana usmjeren je na vraćanje sredstava za gospodarski rast i razvoj grada. "Od gradskog ureda za programe i projekte EU-a imali smo velika očeklivanja jer je svojevrsni patronat nad njim preuzela sadašnja zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek, no oni su jedni od glavnih gubitnika ovog proračuna s čak 25 posto smanjenja sredstava za rad. Za aktivnosti pripreme i provedbe projekata imamo smanjenje čak 60 posto", naglasila je Gujić.

Stoga je gradski HNS uputio amandman da se povećaju sredstva tog ureda jer smatraju da Grad ima listu projekata u svom planu razvoja, a zasad se ti projekti financiraju isključivo iz proračuna i iz kredita, a ne iz fondova EU-a.

Potpredsjednik Gradske organizacije HNS-a Grada Zagreba i zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Tomislav Stojak ocijenio je da niti jedan amandman neće biti usvojen, ali će, najavio je, na Skupštini inzistirati da im se kaže zašto se ne žele usvojiti ako podižu kvalitetu građana Zagreba.

"Iako je bilo rečeno da će gradski ured za pripremu i provedbu EU projekata biti najbitniji ured jer će svojom aktinošću staviti Zagreb na kartu glavnih gradova koji najbolje koriste fondove, iako je sadašnja zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek nedavno u raspravi rekla da očekuje da gradski uredi pripreme programe i da ih daju tom uredu koji će ih odobravati ili ne, s ovim prijedlogom proračuna se pokazuje da će sve to biti prazna priča", ustvrdio je Stojak.

Članica Predsjedništva HNS-a i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš ocijenila je da se iz ovog proračuna ne vide osnovne stvari, a to je otvoreno upravljanje gradom, transparentnost procedura te da namijenjena sredstva trebaju biti za dobrobit građana.

"Ono što je poznato je da Zagreb nije koristio fondove za pripremu projekata i da je glavnina bila financirana iz proračunskog novca ili kredita i Zagreb je tu na vrlo niskom mjestu", naglasila je.

Vezano za ocjenu rada zamjenice gradonačeklnika Sandre Švaljek, rekla je da se našla u jednoj nezavidnoj situaciji i da ima suženi tim ljudi s kojim može raditi, ali smatra da se "u datim okolnostima trudi najbolje što je moguće".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vedrana gujić, zagreb, proračun, hns zagreb