Ante Gugo

ISPOD POVRŠINE: Poruka iz Vrgorca: Politički bunt mladih novi je glasački hit

Pobjeda lokalne Nezavisne liste mladih puno je više od obične vijesti o pobjedi na lokalnim izborima u Vrgorcu.

Piše: Ante Gugo

Pobjeda lokalne Nezavisne liste mladih puno je više od obične vijesti o pobjedi na lokalnim izborima u Vrgorcu. Nisam sklon preuveličavanju značaja novih mladih birača koji sudjeluju na izborima, a kojima su teme iz prošlosti puno manje značajne od razmišljanja kako ostati u Hrvatskoj i ne biti gladan, ali očito je da oni postaju činjenica s kojom se mora računati. Najviše mi u ovom slučaju pažnju privlači činjenica da neke stare metode dobijanja izbora danas ne daju rezultate kakve su davale donedavno. Stranačka stega i čvrste upute biračima nisu više dovoljni. Na sceni su neki novi klinci koji vole misliti vlastitom glavom.

 

Nisu u pravu oni koji u rezultatima izbora u Vrgorcu gledaju poraz HDZ-a samo sedam dana prije prvoga kruga predsjedničkih izbora. Kratkoročno gledano, najveća oporbena stranka sad mora amortizirati ovaj udar i nastojati da se on psihološki ne prelije na simpatizere njihove predsjedničke kampanje. Dugoročno gledano, HDZ dobija ovakvim izbornim rezultatom.

 

Vrgorac je godinama bio označavan kao simbol manipulacije biračkim listama. Ponovljeni lokani izbori u tom gradu bili su, između ostalog, obilježeni i pojačanom kontrolom biračkih mjesta i popisa birača. Druga važna činjenica jest pojava Nezavisne liste mladih. Riječ je o organiziranju građana po uzoru na Metković i Omiš. Ideja se očito širi. HDZ je vlast izgubio za samo 17 glasova i ne može se reći da su oni dobili u Vrgorcu puno manje nego ranije. SDP je tamo pravi gubitnik. Broj njihovih vijećnika u budućem Gradskom vijeću praktično je prepolovljen. Nezavisna lista mladih očito je uzela malo HDZ-u, a puno više SDP-u. S njima sad svi moraju računati.

 

Ovi lokalni izbori u Vrgorcu mogu biti loš znak za HDZ utoliko što bi se dio članstva mogao odlučiti za slanje poruke vlastitom vodstvu kako je Nezavisna lista mladih trebala biti dio široke političke zajednice koja se naziva Hrvatska demokratska zajednica. Tuđman je s razlogom inzistirao na nazivu 'zajednica' umjesto 'stranka'.

Već sam ranije pisao o tome kako je u Hrvatskoj vrlo veliki udio neopredjeljenih birača. Njih je oko 25 posto. Vrgoračka Nezavisna lista mladih dobila je malo više od 33 posto glasova. Ako se pogleda što su izgubili HDZ i SDP, uz neospornu činjenicu da nisu baš svi neodlučni izašli na izbore, jasno je što se dogodilo. Neodlučni su se odlučili uzeti stvar u svoje ruke i mijenjati Hrvatsku.

 

Čelnici HDZ-a mjesecima već pričaju o tuđmanizmu i povratku te stranke izvornim načelima. Meni se čini da su u Vrgorcu izgubili vlast prvi put nakon 23 godine baš zbog odmaka od izvornih Tuđamnovih političkih načela. HDZ se čvrsto vezao uz desnu političku opciju, zanemarivši centar koji je prepušten, barem kad je Dalmacija u pitanju, Nezavisnim listama mladih. Ova trenutna situacija tragična je za HDZ utoliko što ta stranka u svojim redovima ima političare koji bi bili u stanju privući neodlučni birački centar, ali su ostali bez angažmana. Umjesto toga, stranka je posegla za discipliniranjem članova. Možda uspješno, ali za dobijanje izbora nedovoljno. 

 

U HDZ–u su se odlučili za pisma sa strogim uputama kako svaki član mora na izbore povući toliko i toliko drugih. Teško je reći jesu li takve metode imale uspjeha čak i u prošlosti jer je Tuđman izbore dobijao na vještom balansiranju izmeđi desnice i centra. U državnom vrhu u njegovo vrijeme pažljivo su bili raspoređeni kadrovi različitih svjetonazora, kakve i danas HDZ okuplja. Nakon Tuđmana, HDZ je izbore dobijao dvaput sa Sanaderom.

 

Prvi put zahvaljujući Račanovoj raspadnutoj koaliciji, ali i nesposobnoj Vladi, a drugi put zahvaljujući bahatom Milanoviću. Međutim, Sanader je baš kao i Tuđman nastojao dati priliku kadrovima od desnice do centra. Karamarko danas pred sobom ima jednako nesposobnu suparničku Vladu i raspadnutu koaliciju na temelju kojih bi mogao računati na pobjedu, ali nisam siguran da su mu oni dovoljni.

 

Pojavili su se neki novi klinci koji osnivaju svoje Nezavisne liste mladih i koji beru više od 30 posto glasova i koji su puno sposobniji od Ivana Vilibora Sinčića. Sam Karamarko po svom političkom profilu nije nimalo nesklon političkom centru, ali ljudi u njegovom okruženju to jesu. Meni se čini da bi Karamarko bio puno sigurniji kad bi se vratio izvornim Tuđmanovim načelima, riješio se onih koji mu savjetuju da se izbori dobijaju samo stranačkom disciplinom i angažirao sav stranački politički potencijal koji se proteže od desnice do centra.

 

HDZ jednostavno nema dovoljno članova za dobijanje izbora samo glasovima članova, a neki novi klinci ne vole stranačku stegu ni partijsku disciplinu. Oni žele biti u Europi. Oni traže onoga tko će im to omogućiti, a da pri tome ne moraju iseljavati iz Hrvatske. Upute biračima za koga glasovati ne pripadaju demokratskoj Europi.

 

Ovi lokalni izbori u Vrgorcu mogu biti loš znak za HDZ utoliko što bi se dio članstva mogao odlučiti za slanje poruke vlastitom vodstvu kako je Nezavisna lista mladih trebala biti dio široke političke zajednice koja se naziva Hrvatska demokratska zajednica. Tuđman je s razlogom inzistirao na nazivu 'zajednica' umjesto 'stranka'.

 

Kratkoročno gledano, gubitak predsjedničkih izbora ne bi bio dobar za HDZ, ali ne bi bio ni katastrofa. Neprepoznavanje dugoročne poruke koja je poslana iz Vrgorca bila bi katastrofa za HDZ. Najvažniji izbori, oni parlamentarni tek su pred nama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mladi, hdz, sdp, vrgorac, ante gugo