Svijet

AKCIJA SPAŠAVANJA: Zapalio se trajekt sa 466 putnika: Putnici skakali u ledeno more kako bi se spasili od plamena

Nema koordinacije, rekao je jedan putnik. 'Mračno je, dno broda gori.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

U tijeku su međunarodni spasilački napori po snažnom vjetru nakon što je u talijanskom trajektu koji prevozi 466 putnika i članova posade izbio požar na putu iz Grčke prema Italiji, a kapetan broda naredio evakuaciju, izjavili su u nedjelju dužnosnici.

 

Putnici koji su nazvali grčku televiziju dali su dramatična svjedočanstva o stanju na brodu nakon izbijanja požara u nedjelju rano ujutro dok je plovio iz Patrasa na zapadu Grčke prema Anconi u Italiji.

 

"Pokušali su spustiti čamce za spašavanje, ali nismo svi mogli ući u njih. Nema koordinacije", rekao je jedan putnik. "Mračno je, dno broda gori. Mi smo na mostu, vidimo čamac koji se približava... otvorili smo neke kutije i našli pojaseve za spašavanje, pokušavamo se spasiti."

 

Zasad nije poznato ima li žrtava ili putnika u moru čije će hladne zimske temperature otežati preživljavanje osim ako spasioci brzo ne dođu. Ranija izvješća govorila su da su neki putnici skočili u more kako bi pobjegli pred plamenom.

 

Trajekt Norman Atlantic, u kojemu su 222 vozila, 411 putnika i 55 članova posade, nalazio se 44 nautičke milje sjeverozapadno od otoka Krfa kada je poslao poziv u pomoć zbog požara na donjoj palubi, priopćila je grčka obalna straža.

 

"Brod je već evakuiran", rekao je jedan dužnosnik za Reuters dodajući da je 130 ljudi prebačeno iz čamca za spašavanje na teretni brod koji je bio u blizini kada je izbio požar na trajektu.

 

Dužnosnici su izjavili da u operaciji spašavanja, koja se provodi u teškim vremenskim uvjetima uz snažan vjetar, sudjeluju i talijanske i albanske vlasti.

 

Još sedam brodova došlo je na područje na kojemu je trajekt, a tamo su također poslani spasilački helikopteri i zrakoplov C-130 za potragu i spašavanje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

grčka, albanija, italija, more, spašavanje, požar, putnici, trajekt, brod