A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kolinda-grabar-kitarovic-202.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Davor Gjenero: Kolinda ima razloga hladiti šampanjac dok Josipović ima razloga spremiti svoj pisaći stol | Politika+
Hrvatska

ANALITIČARI O IZBORIMA: Davor Gjenero: Kolinda ima razloga hladiti šampanjac dok Josipović ima razloga spremiti svoj pisaći stol

Za izbornu pobjedu ključni Sinčićevi glasovi, kažu Gjenero, Petak i Picula.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Izborna utrka između aktualnog predsjednika Ive Josipovića (SDP) i Kolinde Grabar Kitarović (HDZ) za čelno mjesto države prema ocjenama analitičara bit će grublja u nastavku kampanje, a za izbornu pobjedu ključno će biti pridobiti glasove Ivana Sinčića koji s više od 16 posto osvojenih glasova predstavlja iznenađenje izbora.

Profesor sa zagrebačkog fakulteta političkih znanosti Zdravko Petak rekao je da Josipović i Grabar Kitarović moraju vidjeti na koji način bi svojim političkim prijedlozima mogli dobiti Sinčićeve glasove, a riječ je o odnosu prema, primjerice bankama i pravosuđu.

Dodao je kako mu se čini da će se oboje kandidata u nastavku kampanje dodvoravati biračima.

Ustvrdivši kako je definitivno ključno za oboje kandidata da privuku Sinčićeve glasove, Petak je rekao da nisu više dovoljni konvencionalni odgovori na pitanja zapošljavanja i banaka već kandidati moraju dati prijedloge kojima će senzibilizirati javnost.

 

"Josipović nema relevantu prednost i ne može se smatrati pobjednikom prvog kruga u pravom smislu riječi pogotovo zato što se spekuliralo u javnosti može li ostvariti apsolutnu pobjedu u prvom krugu. On je izuzetno teško poražen u prvom krugu", naglasio je Gjenero. K tome, dodao je, Kujundžić je pozvao svojih šest posto glasača da glasaju za Grabar Kitarović. Za Sinčićeve glasače procijenio da će se naći u apstinenciji u drugom krugu.

Petak: Josipović i Grabar Kitarović ne mogu računati na glasove apstinenata

"To je strategija s kojom se dobijaju izbori. Iluzija je misliti da vi sad možete računati na birače koji nisu izašli na izbore i da postoje rezerve birača. Treba tražiti glasove od ljudi koji su izašli na izbore", kazao je Petak.

Birači će, smatra on, gledati tko može dati naznaku za bolje sutra pri čemu će pitanje vjerodostojnosti biti ključno.

Petak smatra da će borba u nastavku kampanje biti grublja, žešća i ispod pojasa, a rezultat će ovisiti i o izlaznosti birača.

Rezultat Josipovića, koji je s 38,49 posto glasova odnio u prvom krugu tijesnu pobjedu, lošiji je od očekivanog. "Drugi krug će biti vrlo neizvjestan i na neki način vjerojatno će odlučivati detalji oko vjerodostojnosti politika", kazao je Petak, dodavši da će vjerojatno u drugom krugu imati znatno tjesnije natjecanje nego što je bilo na prošlim izborima kad je aktualni predsjednik odnio glatku pobjedu.

Kad je riječ o Grabar Kitarović, koja za Josipovićem zaostaje za oko 1,3 posto, čak ako u drugom krugu dobije sve glasove Milana Kujundžića to joj, smatra Petak, neće biti dovoljno. "Ona mora dobiti značajniji dio birača, koji su ovog puta glasovali za Sinčića. Meni se čini da za to treba imati retoriku koja je kadra senzibilirati te ljude", kazao je Petak.

Sinčić je po Petakovoj ocijeni ostvario rezultat iznad svih očekivanja, što po njegovom mišljenju predstavlja protestno glasovanje i drukčije gledanje na razvoj i socijalnu situaciju koja je dosta teška.

Njegov rezultat ujedno pokazuje da vodeće hrvatske politike ne nude rješenje za izlaz iz krize.

To je prilična radikalizacija politike s kojom treba ozbiljno računati, koja je na tragu onoga što se događa drugim strankama u Europi i s kojom će se morati suočiti dvije vodeće hrvatske stranke, rekao je Petak.

Iako su neki na početku kampanje smatrali da je Sinčić autsajder, u prvom krugu je osvojio šestinu glasova. On nije ideološki obojen i glasovi koje je osvojio u prvom krugu ne mogu se povezati ni s jednom od dvije opcije.

Značajan dio birača koji je glasovao za Sinčića šalje međutim poruku, kaže Petak, da se ne mogu vidjeti uz politiku sadašnje Vlade i opozicije koja nastoji osvojiti vlast.

No, hoće li Sinčić nakon ovih izbora potonuti u anonimnost teško je reći jer treba vidjeti hoće li uspjeti razviti političku bazu koja bi bila važna za parlamentarne izbore.

Gjenero: Grabar Kirtarović ima razloga "hladiti šampanjac"

Politički analitičar Davor Gjenero predviđa da će kampanja u drugom krugu biti gora nego dosad. "Josipović je pokazao da je izrazito nervozan, a sada će postati još nervozniji, stoga će njegova kampanja biti prljavija nego što je bila dosad", rekao je Gjenero. Josipović je, dodao je, doživio "nevjerojatan pad ispod razine predsjednika koji mora biti džentlmen".

Grabar Kitarović prema Gjeneru, neće puno mijenjati svoju taktiku u kampanji za drugi krug. "Ona se obraćala biračkom tijelu centra, slala je izrazito umjerene poruke i oslanja se na snažnu infrastrukturu svoje stranke. To se pokazalo kao pobjednički scenarij", istaknuo je Gjenero.

Smatra i da Grabar Kitarović ima razloga "hladiti šampanjac dok Josipović ima razloga spremiti svoj pisaći stol".

Ocijenio je da je prednost Josipovića od 1,3 posto strašan šok, ne samo za Josipovića već i vladajuću koaliciju. "Kada se predsjednika bira u sustavima parlamentane vlade, izbori za drugi mandat su obično formalnost, on se "prošeće kroz te izbore", a ovaj put situacija je drugačija", dodao je.

"Josipović nema relevantu prednost i ne može se smatrati pobjednikom prvog kruga u pravom smislu riječi pogotovo zato što se spekuliralo u javnosti može li ostvariti apsolutnu pobjedu u prvom krugu. On je izuzetno teško poražen u prvom krugu", naglasio je Gjenero. K tome, dodao je, Kujundžić je pozvao svojih šest posto glasača da glasaju za Grabar Kitarović. Za Sinčićeve glasače procijenio da će se naći u apstinenciji u drugom krugu.

Istaknuo da se Sinčić obraćao glasačima promjene i da očito stvara biračko tijelo tj. osnovu za nastup sa političkom strankom na parlamentarnim izborima. Osvojio je relevantan broj glasova, no pitanje je, kaže, do koje je mjere ono spremno na političku lojalnost na duži period.

B. Picula: Odlučivat će birači koji neće izaći na izbore

Politički analitičar Boško Picula ocijenio je da je situacija koja se dogodila jedinstvena u 25 godina višestranačja i smatra da se do samog drugog kruga neće znati pobjednik. No, napominje da su sada birači Grabar Kitarović puno osokoljeniji, ali i da će podrška koja će stići od glasača Milana Kujundžića ići Grabar Kitarović na ruku. Iako procjenjuje da će u drugom krugi izaći više birača, smatra i da će veći dio onih koji su glasali za Sinčića ostati kod kuće.

Stoga, glasovi Kujundžića neće toliko odlučvati koliko će odlučivati oni glasovi koji neće izaći na izbore", naglasio je Picula. Predviđa da će kampanja u drugom krugu biti oštrija, dinamičnija, ali i fokusiranija, ali se nada se da će se jedna "raspršena kampanja kakvu smo dosad gledali svesti na ono što je bit izbora - odlučivanje između konkretnih programa".

Picula je ocijenio je da mala razlika u rezultatima između aktualnog predsjednika Ive Josipovića i protukandidatkinje Grabar Kitarović nije iznenađenje samo u matematičkom smislu "već je s druge strane potvrda da su dva politička bloka u situaciji odmjeravanja snaga zrcalna slika podjele društva".

"Na ovim izborima birači su glasovali preko kandidata tih opcija za te opcije. Ovi izbori bili su puno manje personalizirani, ali su i puno više bili odluka birača o vodećim političkim opcijama", rekao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdravko petak, predsjednički izbori, boško picula, davor gjenero