Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na Wall Streetu promet mršav, nova rekordna razina S&P 500 indeksa

U ponedjeljak, uz mršav obujam trgovanja, burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, no i uz minimalni rast S&P 500 dosegnuo je novu rekordnu razinu.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u ponedjeljak, uz mršav obujam trgovanja, burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, no i uz minimalni rast S&P 500 dosegnuo je novu rekordnu razinu.

 

Dow Jones oslabio je 15 bodova ili 0,09 posto, na 18.038 bodova, dok je Nasdaq indeks ostao nepromijenjen na 4.806 bodova. S&P 500 ojačao je, pak, 0,09 posto, na 2.090 bodova, novu najvišu razinu u povijesti. Većinu dana indeksi su proveli u pozitivnom području, ponajviše zahvaljujući rastu cijena nafte. U jednom je trenutku S&P indeks energetskog sektora bio u plusu 1 posto, no u drugom dijelu trgovanja taj je dobitak splasnuo na 0,3 posto, zbog novog pada cijena 'crnog zlata'. Na tržištu u Londonu cijena nafte pala je 1,5 dolara, na 57,85 dolara po barelu, dok je na američkom tržištu skliznula 1,1 dolar, na 53,60 dolara.

 

Osjetno su pak, 0,7 posto, porasle cijene dionica proizvođača roba za široku potrošnju, jer je jasno da nakon pada cijena nafte od lipnja za gotovo 50 posto, kućanstvima ostaje više novca za kupnju drugih proizvoda. Zbog toga je znatno, 0,8 posto, porastao i S&P indeks trgovačkog sektora.

 

"Kratkoročna slika pokazuje da potrošači imaju koristi od niskih cijena nafte, gotovo da su im smanjeni porezi. I dok potrošačima to odgovara, netko trpi štete. No, u određenom trenutku to bi moglo nagristi tržište i gospodarstvo", kaže Andre Bakhos, direktor u tvrtki Janlyn Capital. Zbog predstojećih novogodišnjih blagdana, obujam trgovanja je mršav. Na američkim je tržištima vlasnika jučer zamijenilo 4,8 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovom mjesecu iznosi 7,2 milijarde.

 

S jedne strane, podršku tržištima pruža uobičajeno 'uljepšavanje portfelja' pred kraj godine, dok s duge strane, rekordne razine Dow Jones i S&P 500 indeksa i njihov snažan skok u kratkom vremenu ograničava daljnji rast tržišta. Od prije dva tjedna, kada je Fed poručio da će biti 'strpljiv' po pitanju povećanja kamata, S&P 500 indeks skočio je oko 6 posto. I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,36 posto, na 6.633 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,05 posto, na 9.927 bodova, a pariški CAC 0,51 posto, na 4.317 bodova.

 

Tijekom dana većina burzovnih indeksa bila je u negativnom području, jer Grčkoj predstoje izvanredni parlamentarni izbori. Naime, tamošnji parlament nije u ponedjeljak u trećem, posljednjem krugu glasovanja podržao Stavrosa Dimasa, kandidata vlade za predsjednika države, pa će u roku od 10 dana parlament biti raspušten i bit će raspisani prijevremeni parlamentarni izbori. Ulagači se plaše da bi na tim izborima na vlast mogla doći stranka radikalne ljevice Syriza, koja želi ponovno otvoriti pregovore s EU-om i MMF-om o dogovorenom programu štednje

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, dow jones, cijene nafte, fed