Hrvatska

IVANA MALETIĆ: Vlada se lažno hvali da bi nerad pretvorila u uspjeh i pomogla Josipoviću

Ne postoji nijedan primjer države članice Europske unije koja je dvije godine u minusu, a to, nažalost, Hrvatska jest.

Piše: PolitikaPlus

HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu i predsjednica stranačkog Odbora za regionalni razvoj i EU fondove Ivana Maletić rekla je u utorak da se Vlada zbog predsjedničke kampanje pokušava s nekoliko indikatora lažno hvaliti kako bi svoj nerad i neuspjehe pretvorila u uspjehe i kako Ivo Josipović u predsjedničkoj kampanji ne bi izgledao loše kako izgleda.

 

Maletić je u izjavi novinarima istaknula da mnogi pokazatelji (stopa nezaposlenosti, gospodarski pad, industrijska proizvodnja, izvoz i slično) pokazuju da je sve u velikom padu te da Vlada ne vodi dobru ekonomsku politiku, ne privlači strane investitore niti potiče hrvatske poduzetnike da šire svoje poslovanje.

 

"To su problemi kojima bi se trebali okrenuti, a ne pokušati se s par indikatora lažno hvaliti i lažno ih prezentirati samo radi predsjedničke kampanje. Jedina funkcija je pokušaj da se nerad i neuspjesi Vlade pretvore u nekakve uspjehe pa da Ivo Josipović ne izgleda tako loše kao što izgleda", rekla je Maletić u izjavi za novinare odgovarajući na pitanje o današnjim izjavama na konferenciji za novinare potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i EU fondova Branka Grčića i ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa. Oni su najavili prve natječaje za novac iz operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" od 2014. do 2020. u vrijednosti od 147 milijuna eura.

 

Maletić ne vjeruje najavama Vlade o rastu izvoza, industrijske proizvodnje i nastavku projekata koji su se počeli provoditi te tvrdi kako se to čini radi predsjedničke kampanje i pokušaja hvaljenja s nečim što ne opstoji. Smatra da bi, među ostalim, u Hrvatskoj rast industrijske proizvodnje trebao biti između 10 i 20 posto kako bismo dosegnuli razinu iz 2007. i 2008. godine.

 

Na pitanje o najavi prvih natječaja za novac iz operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" od 2014. do 2020. upitala je zašto su do sada gubili vrijeme jer je cijela ova godina mogla proći u javnoj raspravi s poduzetnicima o tome koji su najbolji kriteriji koji bi zadovoljili potrebe za financiranje njihovih projekata. Objasnila je kako je riječ o projektima vezanim uz tehnološko osposobljavanje poduzetnika kako bi bili što konkurentniji na unutarnjem tržištu EU-a. Maletić je ocijenila kako je žalosno što javna rasprava kasni te je upozorila da će se natječaji raspisati tek u veljači ili ožujku iako su se mogli raspisati čim je taj operativni program odobren.

 

"Radi se samo o 147 milijuna eura, što je iznos za svih sedam godina. Taj novac, kad se potroši, nema više ni eura u idućih sedam godina za poboljšanje tehnologije, razvoj nove infrastrukture i razvoj inovativnoga i kreativnog poduzetništva kakvo nam treba za nastup na unutarnjem tržištu EU-a. To je ono što poduzetnike obeshrabruje", upozorila je Maletić. Objasnila je da su operativni programi Hrvatskoj odobreni u prosincu kako bi Europska komisija (EK) mogla uplatiti predujam od gotovo 70 milijuna eura i da naša zemlja cijelu godinu ne bi završila u minusu jer je to bila svaki mjesec ove godine, što se nije smjelo događati.

 

"Ne postoji nijedan primjer države članice Europske unije koja je dvije godine u minusu, a to, nažalost, Hrvatska jest", kazala je Maletić. Na pitanje kakve su joj gospodarske prognoze za iduću godinu, odgovorila je kako je za to dovoljno pogledati prognoze Europske komisije iz studenoga ove godine ili njezino izvješće o mehanizmima ranog upozorenja koji Hrvatskoj predviđaju najnižu stopu rasta. "Sve države članice rastu značajnim stopama, a Hrvatskoj se predviđa rast od 0,2 posto, što je potpuna stagnacija", zaključila je Maletić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

fondovi, ek, eu, hdz, gospodsrstvo