A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nuklearka-tricastin-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ukrajina odbacuje ruske informacije o curenju radioaktivnosti | Politika+
Svijet

PODMETANJA: Ukrajina odbacuje ruske informacije o curenju radioaktivnosti

Dužnosnici nisu mogli reći jesu li dokumenti što ih je objavio Life News autentični, a njihovu autentičnost nije mogao utvrditi ni Reuters.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Ukrajinske su vlasti u utorak odbacile informacije ruskih medija da je u nuklearnoj centrali Zaporižžja, najvećoj u Europi, došlo do curenja radioaktivnosti.

 

Ruska novinska agencija bliska Kremlju Life News objavila je dokumente za koje tvrdi da ih je dobila od ukrajinskog ministarstva za krizna stanja i koji pokazuju da je pukotina u centrali dovela do porasta radioaktivnosti u protekla dva dana 16 puta veće od dopuštene. Tri dužnosnika iz ukrajinskog ministarstva za krizna stanja, ministarstva energetike i nuklearne centrale Zaporižžje izjavili su za Reuters da pukotina ne postoji.

 

"Centrala radi normalno, nije bilo nikakvih incidenata", izjavio je dužnosnik ministarstva energetike. Dužnosnici nisu mogli reći jesu li dokumenti što ih je objavio Life News autentični, a njihovu autentičnost nije mogao utvrditi ni Reuters. Odnosi Rusije i Ukrajine nalaze se u jednoj od najgorih razdoblja nakon što je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim i, prema zapadnim informacijama, poslala vojne snage u istočnu Ukrajinu kao pomoć pobunjenicima protiv vlade u Kijevu.

 

Kad je riječ o nuklearnim pitanjima, Rusija i Ukrajina ne slažu se glede opskrbe nuklearnim gorivom nakon što je Ukrajina najavila da želi umjesto ruskog goriva nabavljati gorivo od američke tvrtke Westinghouse. Moskva je poručila da bi to moglo ugroziti sigurnost Ukrajine i čitave Europe.

 

Ukrajinske su vlasti ovoga mjeseca izvijestile o incidentu u centrali, ali su dodale kako ne postoji opasnost za zdravlje i okoliš. Eksplozija i požar u ukrajinskoj atomskoj centrali Černobil 1986., što je najveća nuklearna nesreća na svijetu, prouzročeni su ljudskom greškom, a serija eksplozija prouzročila je širenje radioaktivnosti po dijelu Europe.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rusija, ukrajina, nuklearka, gorivo