A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hnb-tabla-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

U trećem tromjesečju višak tekućih transakcija od 2,78 mlrd eura | Politika+
Mojbiz

2014.: U trećem tromjesečju višak tekućih transakcija od 2,78 mlrd eura

U odnosu na isto tromjesečje 2013. godine, višak na tekućem računu manji je za 1,5 posto ili 41,3 milijuna eura.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na računu tekućih transakcija platne bilance Hrvatska u trećem tromjesečju 2014. godine zabilježen je višak od 2,78 milijardi eura, ponajprije zahvaljujući prihodima od potrošnje inozemnih gostiju, pokazuju u petak objavljeni preliminarni podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

U odnosu na isto tromjesečje 2013. godine, višak na tekućem računu manji je za 1,5 posto ili 41,3 milijuna eura.

Najznačajni pozitivan doprinos kretanjima tekućih transakcija došao je s računa usluga, čiji je saldo u trećem tromjesečju lani iznosio 4,64 milijardi eura. Na godišnjoj razini, taj je iznos veći za 156 milijuna eura ili 3,5 posto.

"Prihod na osnovu putovanja (odnosno potrošnje inozemnih gostiju), a koji čine dominantni dio odnosno 86 posto priljeva na računu usluga, rastao je po godišnjoj stopi od 2,85 posto, što je u skladu s povoljnijim fizičkim pokazateljima u glavnoj turističkoj sezoni, tj. rastom noćenja za 2 posto i dolazaka stranih turista za 4,3 posto", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA).

Prihodi od putovanja (turizma) u trećem tromjesečju 2014. iznosili su 4,65 milijuna eura.

"Osim pozitivne godišnje stope rasta, prihodi od turizma su tako po prvi put nakon šest godina nominalno premašili vrijednost zabilježenu u istom tromjesečju 2008., za blagih 0,9 posto", ističu iz RBA.

Podračun sekundarnog dohotka, što su po prethodnoj metodologiji bili tekući transferi, zabilježio je suficit u vrijednosti od 232 milijuna eura i bio je za 2,7 posto veći nego u istom tromjesečju godine prije.

"Većina rashoda na ovom računu i dalje je generirana rashodima opće države dominantno proizašlih iz obveza članstva Republike Hrvatske u EU", napominju iz RBA.

Već uobičajeno negativan doprinos kretanjima bilance tekućih transakcija dolazi s podračuna roba. Tako je manjak u vanjskotrgovinskoj razmjeni u trećem tromjesečju iznosio 1,64 milijardi eura, što je 0,8 posto ili 12,5 milijuna eura veći deficit u usporedbi s istim razdobljem lani.

"Pritom su ukupni prihodi od izvoza roba iznosili 2,6 milijardi eura, a rashodi od uvoza 4,2 milijarde eura, potvrđujući očekivanja o bitnom usporavanju stope rasta prihoda s dvoznamenkastih stopa u prvom tromjesečju na 4,8 posto u trećem tromjesečju, uz istovremeno zadržavanje stabilnih stopa rasta rashoda od uvoza roba na razini blago višoj od 3 posto", kažu u RBA.

Najznačajnije pogoršanje na godišnjoj razini zabilježeno je na podračunu primarnog dohotka, a uglavnom odražava promjene kod dohotka od izravnih ulaganja.

"Kao i u prvoj polovini godine, rast rashoda od izravnih vlasničkih ulaganja vjerojatno je posljedica povoljnijih poslovnih rezultata poduzeća i banaka u inozemnom vlasništvu u odnosu na isto razdoblje prethodne godine", ocjenjuju u RBA.

Uz značajan rast rashoda, za 22,3 posto na 715,5 milijuna eura, prihodi primarnog dohotka spustili su se za 18,2 posto, na 265 milijuna eura, pa je manjak na podračunu primarnog dohotka iznosio 450 milijuna eura, a to je 191 milijun ili 73,6 posto više u odnosu na razdoblje lipanj - rujan 2013, zaključuju u RBA.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

novac, tekuće transakcije, hnb