Scena

UMIROVLJENICI: Evo zašto je Ekvador proglašen najboljom zemljom za mirovinu

Španjolska je šesta na globalnoj ljestvici, a prva u Europi. Njezini su aduti topla klima i niski životni troškovi.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Ekvador je po kriterijima specijaliziranog portala InternationalLiving.com proglašen najboljom zemljom za uživanje u mirovini, a njegove glavne prednosti su topla klima, dostupni stanovi i brojne ponude.

 

Južnoamerička država okružena Kolumbijom i Peruom našla se na vrhu godišnje svjetske ljestvice mjesta pogodnih za mirovinu, zbog pristupačnih cijena stanovanja, zabave i brojnih sadržaja. Glavni su mu konkurenti Panama, Meksiko, Malezija i Kostarika, koji su također ispunili osam glavnih kriterija. "Najbolja mjesta za mirovinu u 2015. razasuta su od Azije preko Latinske Amerike i Europe, ali dijele određene prednosti", izjavila je Jennifer Stevens, izvršna urednica InternationalLiving.com. "Sigurna su, nude pogodnosti i mjesta su kamo se relativno lako možete preseliti", pojasnila je.

 

Ekvador je dobio 92,7 od mogućih stotinu bodova, a najbolje je ocjene dobio za klimatske uvjete, troškove najma ili kupovine nekretnina, cijene zrakoplovnih karata, javni prijevoz i usluge što ih vlasti nude umirovljenicima. Najboljim mjestom za mirovinu u Središnjoj Americi smatra se Panama, koja nudi "Pensionado" vizu, koju može dobiti svatko tko ima mirovinu veću od 1.000 dolara. Viza omogućuje popust u zdravstvenoj skrbi, zabavi, zračnom prijevozu kao i opskrbi strujom i telefoniranju. "Par može za manje od 2.000 dolara živjeti udobno u zemlji koja je na glasu kao pogodna za doseljenike", piše portal.

 

Malezija, najbolja zemlja za umirovljenike u Aziji, dobila je najviše bodova za jednostavnu prilagodbu, zabavu i komfor, kao i za niske životne troškove. Jelo s bocom vina u Maleziji se može dobiti i za manje od pet dolara, a posjet liječniku stoji samo 15 dolara. Španjolska je šesta na globalnoj ljestvici, a prva u Europi. Njezini su aduti topla klima i niski životni troškovi u usporedbi s drugim europskim zemljama. Španjolska je dobila mnogo bodova i za dobru infrastrukturu, zdravstvo koje je prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji među najboljima u svijetu, kao i za zabavu. Susjedni Portugal na devetom je mjestu u svijetu, a slijedi ga Tajland.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

španjolska, ekvador, mirovina