A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/haker-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ukrajina: Rusija stoji iza napada na stranice njemačke vlade | Politika+
Svijet

TAJNE SLUŽBE: Ukrajina: Rusija stoji iza napada na stranice njemačke vlade

Napad se dogodio u srijedu dan uoči posjeta Jacenjuka Berlinu i susreta s njemačkom saveznom kancelarkom Angelom Merkel.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Predsjednik ruske vlade Arsenij Jacenjuk optužio je u četvrtak ruske tajne službe za hakerski napad dan ranije na internetske stranice njemačke vlade, za koji je odgovornost preuzela proruska skupina.

 

Napad se dogodio u srijedu dan uoči posjeta Jacenjuka Berlinu i susreta s njemačkom saveznom kancelarkom Angelom Merkel. Ruska skupina CyberBerkut, koja je preuzela odgovornost za napad, pozvala je Njemačku da prestane podupirati ukrajinsku vladu.

 

"Preporučujem ruskim tajnim službama da prestanu trošiti novce poreznih obveznika na internetske napade na Bundestag i ured kancelarke Merkel", izjavio je Jacenjuk za njemačku televizijsku postaju ZDF, upitan jesu li za napad odgovorni proruski hakeri iz Ukrajine.

 

Internetske stranice njemačke vlade, među kojima stranica kancelarke Angele Merkel, hakirane su u srijedu.

 

Zbog hakerskog napada, protiv kojega su poduzete protumjere, te stranice povremeno nisu bile dostupne od 10 sati do večeri, izjavio je glasnogovornik kancelarke Steffen Seibert.

 

Odgovornost za napad preuzela je skupina koja se naziva CyberBerkut.

 

"Berkut" je ukrajinska specijalna postrojba koju je koristila vlada bivšeg ukrajinskog proruskog predsjednika Viktora Janukoviča koji je svrgnut s vlasti tijekom prosvjeda u veljači prošle godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hakeri, ukrajina, rusija, tajne službe