Tvrtke

POREZNA UPRAVA: Plaće ne isplaćuje 9.586 poslodavaca s ukupno 39 tisuća radnika

Riječ je o poduzetnicima koji su tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u razdoblju od šest mjeseci iskazali samo obračun doprinosa bez isplate plaće.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Porezna uprava objavila je u petak na svojim mrežnim stranicama ažurirani popis poslodavaca koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće svojim radnicima, a takvih je po najnovijim podacima ukupno 9.586, a imaju 39.087 radnika.

Na danas objavljenom popisu poreznih obveznika/poslodavaca, koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće, nalazi se 7.656 pravnih osoba s 33.136 zaposlenih te 1.930 fizičkih osoba odnosno obrtnika neisplatitelja plaća koji imaju 5.951 radnika.

Riječ je o poduzetnicima koji su tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u razdoblju od šest mjeseci iskazali samo obračun doprinosa bez isplate plaće.

Podaci su formirani na temelju pokazatelja za obračunsko razdoblje od siječnja do studenog 2014. (kriterij tri mjeseca uzastopno) te za obračunsko razdoblje od lipnja do studenog prošle godine (kriterij tri mjeseca u vremenskom razdoblju od šest mjeseci).

Iz Porezne uprave napominju kako popisi poreznih obveznika/poduzetnika koji ne isplaćuju plaće nisu usporedivi iz razloga što se kod svake nove objave popisa povećava broj razdoblja za koje se podaci iskazuju.

Prvi popis neisplatitelja plaća Porezna je uprava objavila sredinom srpnja prošle godine i na njemu je tada bilo 7.038 poduzetnika - 5.620 tvrtki i 1.418 obrtnika koji nisu isplaćivali plaće svojim radnicima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

radnici, neisplata plaća, tvrtke