Energetika

REAKCIJA: INA: Menadžment je otvoren za konstruktivnu raspravu o Rafineriji Sisak

'U Rafineriji nafte Sisak u siječnju je došlo do privremene obustave proizvodnje uslijed isteka zaliha domaće nafte.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Iz Ine su, u povodu rasprave na okruglom stolu o Rafineriji nafte Sisak u subotu, priopćili kako smatraju da je razgovor o takvim pitanjima važan, ali da on treba biti konstruktivna rasprava u kojoj bi se "na adekvatan način mogli ravnopravno ponuditi argumenti svih uključenih strana".

Inin menadžment ostaje otvoren za sva pitanja vezana uz poslovanje kompanije te ujedno poziva i Radničko vijeće da u skladu sa svojim ovlastima sazove sastanak na kojem bi sa menadžmentom ta pitanja i  raspravili, kaže se u priopćenju.

"Što se tiče trenutne proizvodnje u Sisku, temeljem odluke donesene na razini operativnog menadžmenta, a u skladu s najboljom industrijskom praksom, u Rafineriji nafte Sisak u siječnju je došlo do privremene obustave proizvodnje uslijed isteka zaliha domaće nafte", kaže se u priopćenju i napominje da je obustava proizvodnje uobičajena mjera optimizacije poslovanja "koja ne podrazumijeva zatvaranje rafinerije, niti smanjenje broja zaposlenika". Ta mjera optimizacije je predstavljena svim razinama menadžmenta te odobrena prošle godine u sklopu poslovnog plana kompanije za ovu godinu, poručuju iz Ine.

"Razumijemo zabrinutost Ininih zaposlenika te lokalne zajednice vezano uz budućnost sisačke Rafinerije, no prilikom donošenja odluka o proizvodnji u obzir moramo uzeti ekonomsku realnost i održivost poslovanja. Prerada u sisačkoj Rafineriji ovisna je o vanjskom okruženju odnosno tržišnim uvjetima, pri čemu je fokus Ininog menadžmenta na optimiziranju poslovanja te ostvarenju maksimalne profitabilnosti Ininog rafinerijskog segmenta. U tom kontekstu, moramo istaknuti kako Inin menadžment ne može biti pod utjecajem političkih pritisaka pri donošenju odluka koje mogu imati značajan utjecaj na kompaniju", kaže se u priopćenju.

S okruglog stola, održanog na inicijativu hrvatske eurozastupnice Marijane Petir, poručeno je da ugovor s MOL-om treba poštivati ili ga Vlada kao suvlasnik Ine treba što prije raskinuti, odnosno da se Rafinerija nafte Sisak treba modernizirati i nastaviti s radom. Upozoreno je da je riječ o strateškom nacionalnom interesu. Na okruglom stolu su, uz eurozastupnicu Petir, sudjelovali akademik Mirko Zelić, nekadašnji direktor energetskog sektora Ine Ivan Medarac i predsjednik Radničkog vijeća i koordinator Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak Predrag Sekulić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rafinerija sisak, ina