Energetika

RASPRAVA : Zbog odnosa Ine i Mola odgođena rasprava o 'švicarcu' u Saboru

Stanje u sisačkoj Rafineriji, ali i ukupno stanje oko Ine, teme su o kojima, na poticaj HDSSB-a, želi progovoriti više saborskih klubova.

Piše: PolitikaPlus/hrt

Stanje u sisačkoj Rafineriji, ali i ukupno stanje oko Ine, teme su o kojima, na poticaj HDSSB-a, želi progovoriti više saborskih klubova, pa su zatražili stanku kako bi dobili priliku za to. Ono što gori u državi je stanje, ne samo u Rafineriji Sisak, nego i oko Ine, odnos Ine i Mola od najvećeg je značaja za državu, objasnio je Boro Grubušić (HDSSB) razloge zbog kojih želi govoriti mimo planiranog dnevnog reda. Osim Grubušića, o spomenutoj temi žele govoriti i Laburisti, HDZ, SDP, te nezavisni zastupnici Damir Kajin i Branko Vukšić.

 


Sabor, naime, treba raspraviti Vladin zakonski prijedlog kojim bi se pomoglo dužnicima u švicarskim francima koje rast tečaja te valute proteklih dana dovodi u vrlo teške prilike. Nakon prijedloga Vlade da se franak na godinu dana zamrzne na 6,39 kn, Hrvatski će sabor raspravljati o dopuni Zakona o potrošačkom kreditiranju. Prema tom prijedlogu, razliku u odnosu prema tečaju koji se slobodno određuje na tržištu, snosile bi kreditne institucije, odnosno banke.Prvi put se oglasio i guverner Boris Vujčić. Vladinu je mjeru ocijenio primjerenom, a prijedlog konverzije kredita u kune, odnosno mađarski model, imao bi - tvrdi -  dalekosežne posljedice. Primjena mađarskog modela u slučaju Hrvatske značila bi izuzetno velik pad međunarodnih pričuva za preko 70 posto,, pa bi se pričuve smanjile na ispod 3 milijarde eura, rekao je Vujčić. Prema tečajnoj listi koja se primjenjuje danas - švicarski je franak prestigao euro. Ako biste ga mijenjali, za jedan franak dobit ćete 7,70 kn lipa, a za euro 7,69 kn. Tako je u samo tjedan dana vrijednost franka porasla više od dvadeset posto.Hrvatski sabor zasjedanje će početi raspravom o dopunina Zakona o potrošačkom kreditiranju nakon što je Vlada po hitnom postupku uputila u saborsku procedru taj zakonski prijedlog, po kojem se tečaj 'švicarca' prema kuni fiksira na iznos od 6,39 kuna na godinu dana, za otplatu kredita u švicarskim francima (CHF) te kredita u kunama s valutnom klauzulom u švicarskom franku. Po tom bi prijedlogu, razliku u odnosu na tečaj koji se slobodno formira na tržištu, snosile kreditne institucije odnosno banke.Cilj donošenja ove hitne mjere jest ublažavanje velikog dužničkog tereta za korisnike kredita u CHF, izazvanog naglim porastom tečaja te valute na međunarodnim deviznim tržištima, zbog odustajanja Švicarske narodne banke od obrane minimalnog tečaja od 1,20 CHF za euro. To je imalo za posljedicu promjenu tečaja kune u odnosu na CHF te je sa 6,39 kuna za jedan CHF, tečaj porastao oko 18 posto (na 7,54 kune za 1 CHF) uz daljnju visoku volatilnost tečaja, priopćeno je iz Vlade.Kratkoročna mjera fiksiranja tečaja CHF u odnosu na kunu na razdoblje od godinu dana, navodi Vlada, predlaže se kako nagli skok tečaja franka ne bi dodatno negativno opteretio dužnike do mjere da nemogućnost vraćanja kredita postane pravilo, a ne iznimka.Premijer Zoran Milanović je na aktualnom satu u Hrvatskom saboru naglasio da Vladina reakcija na slučaj franak nije vatrogasna, već odlučna mjera. Dodao je da nakon šest godina krize, banke i dalje dobro rade te su im profiti veliki. I neka budu profitne, ali ubuduće će se ta odgovornost dijeliti. U ove tri godine bio sam oprezan i pažljiv, birao riječi kad sam govorio o bankama i financijskim institucijama, svjestan da je njihova stabilnost važna. Dominacija ne dolazi u obzir, zaključio je premijer Milanović.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rasprava, mol, ina, sabor