A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kosovo-kfor-barikada-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kosovska policija suzavcem rastjerivala prosvjede protiv vlade | Politika+
Regija

PRIŠTINA: Kosovska policija suzavcem rastjerivala prosvjede protiv vlade

Bio je to najveći prosvjed u Prištini otkako je Kosovo 2008. proglasilo neovisnost od Srbije.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kosovska policija je u subotu navečer suzavcem rastjerivala tisuće prosvjednika koji su kamenjem gađali vladinu zgradu na prosvjedima koje su organizirale albanske oporbene stranke.

Bio je to najveći prosvjed u Prištini otkako je Kosovo 2008. proglasilo neovisnost od Srbije.

Albanske stranke traže ostavku ministra Aleksandra Jablanovića, pripadnika srpske manjine na Kosovu, koji je prošlog mjeseca neke Albance nazvao "divljacima".

Usto traže da se vlada jasno očituje o sudbini najunosnijeg rudnika Trepče, na koji pravo polaže i Srbija.

Desetak tisuća ljudi prekinulo je prosvjed u 16 sati po srednjoeuropskom vremenu, ali je desetak njih nastavilo bacati kamenje na zgradu vlade i napadati policiju, ozlijedivši dvadeset policajaca.

Policija je rekla da je uhitila 22 prosvjednika.

Jablanović je početkom siječnja neke albanske prosvjednike koji su u ratu sa Srbijom 1998.-1999. izgubili članove obitelji nazvao "divljacima".

Ministar se ispričao, ali oporbene stranke traže njegovu ostavku, organizirajući prosvjede diljem Kosova.

Prosvjednici su usto pozvali vladu da što prije donese plan za preuzimanje kontrole nad tim velikim rudnikom, bogatim olovom, cinkom i srebrom.

Bojeći se stečaja, kosovska nova vlada je prošlog tjedna rekla da će preuzeti nadzor nad Trepčom, ali se u ponedjeljak povukla nakon žestoke reakcije Srbije i intenzivnih pregovora sa zapadnim diplomatima.

NATO-ov helikopter i bespilotna letjelica nadlijetali su Prištinu tijekom prosvjeda. NATO ima oko 5000 vojnika koji čuvaju krhak mir.

Kosovo je 2008. proglasilo neovisnost, gotovo deset godina nakon NATO-ove tromjesečne intervencije kojom je protjerao snage Slobodana Miloševića.

Srbija ne priznaje neovisnost Kosova, ali je 2013. pristala na normalizaciju odnosa s bivšom pokrajinom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjed, policija, kosovo