Hrvatska

GOVOR: Predsjednik Ivo Josipović u Auschwitzu: Krize potiču radikalizam

'Nažalost, izgleda da nakon svakog određenog razdoblja u ljudskom društvu dolaze vremena u kojima raste netolerancija, u kojima raste sklonost nasilju.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Krizna vremena potiču radikalizam i nesnošljivost, a tome se naša društva moraju oduprijeti, rekao je predsjednik države Ivo Josipović uoči početka obilježavanja 70. godišnjice oslobođenja nacističkog logora smrti Auschwitza.

"Nažalost, izgleda da nakon svakog određenog razdoblja u ljudskom društvu dolaze vremena u kojima raste netolerancija, u kojima raste sklonost nasilju, a to su obično krizna vremena, u kojima gospodarstvima ide loše, u kojima jača radikalizam, bilo lijevi, bilo desni", rekao je Josipović u izjavi hrvatskim novinarima.

"Ako pogledamo što se događa širom Europe, možemo zaključiti da usred gospodarske krize postoji tendencija ka radikalizaciji, a ja se nadam da će naša društva imati snage da se tome odupremo", smatra Josipović.

Naglašava kako je iznimno važno da naša civilizacija više nikad ne dođe u situaciju kakva je bila u vrijeme Drugog svjetskog rata, "posebice da se više nikada ne ponove ovakvi strašni momenti kakvi su se odvijali ovdje u Auschwitzu, ali i na drugim mjestima, poput Jasenovca, logora smrti u našoj domovini".

Podsjećajući da je u vrijeme Domovinskog rata bilo strašnih zločina prema našem stanovništvu, Josipović ističe da je zadaća svakog političara da učini sve što može "u čuvanju civilizacijskih tekovina i vrijednosti koje su građene na krvi i na stradanju toliko mnogo ljudi".

Tristotinjak preživjelih logoraša iz Auschwitza nazočit će u utorak popodne na svečanosti 70. godišnjice oslobađanja najbrutalnijeg nacističkog logora smrti.

Čelnici država i vlada iz 40 zemalja nazočit će svečanosti u Oswiecimu, u južnoj Poljskoj. Među njima i hrvatski predsjednik Ivo Josipović i preživjeli logoraš, danas slavni producent, dvostruki oskarovac, Branko Lustig. U Poljsku je trebao s njima putovati i Boris Bauer, ali je zbog poodmakle dobi (95) i velikog uzbuđenja morao odustati u posljednji čas.

Tri bivša logoraša govorit će u ime cijele skupine preživjelih. Jedini politički govor održat će poljski predsjednik Bronislaw Komorowski.

Šefovi država će položiti svijeće na 23 spomen ploče na materinskim jezicima logoraša. Josipović će to učiniti na spomen ploči broj 10 na hrvatskom jeziku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kriza, ivo josipović, Auschwitz, radikalizam