Crna kronika

PRESUDA: Bugojno: Zapovjedniku logora 4 godine zatvora za zločin nad Hrvatima

Trećestupanjsko sudsko vijeće Suda BiH je odbacilo žalbu koju je obrana uložila na raniju presudu i ova je odluka konačna.

Piše: p/h

Sud BiH potvrdio je presudu kojom je zapovjednika osiguranja logora bošnjačke Armije BiH Musajba Kukavicu u Bugojnu osudio na četverogodišnju kaznu zatvora zbog ratnih zločina nad hrvatskim zatočenicima, priopćeno je u četvrtak iz Suda BiH.

 

Kukavica, koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi, a u drugostupanjskom postupku osuđen na četverogodišnju kaznu zatvora žalio se trećestupanjskome vijeću koje mu je potvrdilo osuđujuću presudu. On je osuđen za ratni zločin protiv Hrvata ratnih zarobljenika, nečovječno postupanje i mučenje koje je počinio kao časnik Armije BiH od 1993. do 1994. u logoru na stadionu Iskra u Bugojnu.

 

Trećestupanjsko sudsko vijeće Suda BiH je odbacilo žalbu koju je obrana uložila na raniju presudu i ova je odluka konačna.

 

Protiv Kukavice se ranije vodio postupak zajedno sa Senadom Dautovićem koji je tijekom rata bio zapovjednik logora Iskra u Bugojnu koji je pravomoćno osuđen na 7 godina.

 

Sa stadiona Iskra u Bugojnu u ljeto 1993. nestao je 21. najvišepozicionirani hrvatski vojni i civilni dužnosnik u Bugojnu. Oni su ubijeni, a tek je dio tijela nestalih godinama kasnije pronalažen na više lokacija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zapovjednik logora, bih, bugojno