Hrvatska

ZAHTJEV: Transparency International Hrvatska traži da se poništi izbor članova DSV-a

Postoji propust u transparentnosti postupka.

Piše: PolitikaPlus

Transparency International Hrvatska (TIH) priopćio je u subotu kako zahtijeva od Povjerenstva za izbor članova Državnog sudbenog vijeća (DSV) poništavanje provedenih izbora ustvrdivši da postoji propust u transparentnosti postupka.

"Nedopustivo je da učinak ovog provedenog izbornog postupka bude taj da imamo spolnu i regionalnu diskriminiranost u DSV-u. Od sedam izabranih sudaca izabrana je samo jedna sutkinja, te suci koji dolaze iz Zagreba i Splita", navela je u priopćenju predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

TIH ističe da Povjerenstvo za izbor članova Državnog sudbenog vijeća mora biti primjer i pokazati što znači biti transparentan, pravedan i nepristran u poštivanju pravnog okvira Republike Hrvatske te da je sudbena vlast dužna poštivati zakone i procedure kako bi bila primjer svakom građaninu Hrvatske.

"Izbor članova DSV-a iz redova sudaca mora biti proveden transparentno i pošteno, a zainteresirana javnost ima pravo biti informirana o unaprijed utvrđenim pravilima i procedurama izbornog postupka", stoji u priopćenju TIH-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Transparency International Hrvatska