Svijet

SAD: Obama o Grčkoj: Nemojte pritiskati zemlju koja je u dubokoj depresiji

Američki predsjednik je dodao kako se nada da će Grčka ostati u eurozoni, ali da bi to zahtijevalo 'kompromise svih strana.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Američki predsjednik Barack Obama kazao je, govoreći o krizi u Grčkoj, da se "ne može nastaviti vršiti pritisak na zemlje koje su u dubokoj depresiji", u intervjuu koji je u nedjelju emitirao CNN.

 

"Ne možemo nastaviti vršiti pritisak na zemlje koje su u dubokoj depresiji", izjavio je predsjednik Obama dok nova grčka vlada zabrinjava vjerovnike tvrdeći da želi ponovno pregovarati o dugu. "U datom trenutku potrebna je strategija rasta kako bi se mogli vratiti dugovi", nastavio je Obama.

 

Američki predsjednik priznao je da Grčkoj "nužno trebaju" reforme ali da je "vrlo teško početi promjene ako je razina života ljudi pala za 25 posto. Dugoročno politički sustav, društvo to više ne može trpjeti".

 

BDP u Grčkoj pao je za oko 25 posto između 2009. i početka 2014., a potom porastao u drugom i trećem tromjesečju 2014., nakon godina recesije.

 

Američki predsjednik je dodao kako se nada da će Grčka ostati u eurozoni, ali da bi to zahtijevalo "kompromise svih strana".

 

Obama je u razgovoru za CNN općenito pokazao zabrinutost zbog slabe stope rasta u Europi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eurozona, barack obama, grčka, sad