Hrvatska

POPRAVLJANJE IMIDŽA: Može li Alex Braun spasiti Zorana Milanovića i SDP?

'Nemoguće je očekivati da bi mogao postati manje inertan, intelektualno lijen, malje svadljiv i manje prijeke naravi.'

Piše: Ivan Klarić

Nemoguće je očekivati da bi akter koji do srednjih godina niti je nešto naučio, niti je stvorio elementarnu političku kulturu, mogao postati manje inertan intelektualno lijen, malje svadljiv i manje prijeke naravi, a skloniji poštivanju demokratske procedure, samo zbog druženja s nekim spin doctorom, koje mu posredno plaćamo mi, porezni obveznici, kazao je politički analitičar Davor Gjenero kada smo ga upitali može li američki stručnjak za PR Alex Braun uspjeti promijeniti premijera Zorana Milanovića i njegov stil komuniciranja s oporbom, analitičarima, kritičarima i javnosti.

Da podsjetimo, SDP je krajem prošle godine angažirao ovog Čeha s američkom adresom da im u izbornoj godini popravi imidž i pomogne u osvajanju još jednog mandata.

Braun, potpredsjednik PSB-a, ugledne američke konzultantske kuće, trebao bi sa svojim timom pripremiti Zorana Milanovića i SDP za predizbornu kampanju za parlamentarne izbore koji su krajem godine, piše Večernji list. SDP je za popravljanje političkog imidža očito odlučio posegnuti među najbolje i najskuplje. Među klijentima PSB-a su poznate globalne kompanije poput McDonald'sa, Microsofta, Forda, eBaya…

Na svojim stranicama hvale se da se bave strategijama koje će njihovim klijentima pomoći da potuku konkurenciju, bilo da je riječ o holivudskim blockbusterima ili političkim kampanjama.

 

'Nemoguće je očekivati da bi akter koji do srednjih godina niti je nešto naučio, niti je stvorio elementarnu političku kulturu, mogao postati manje inertan intelektualno lijen, malje svadljiv i manje prijeke naravi.'

"Potpuno je jasno da ono što smo govorili nije bila istina. Lagali smo ujutro, lagali smo navečer. Nemamo mnogo izbora. A nemamo ga zato što smo zabrljali. Ne malo, nego puno. Nijedna europska zemlja nije napravila toliko gluposti kao mi". Ove rečenice još nije izgovorio Milanović, nego akter kome Milanović silno naliči -bivši mađarski premijer Ferenc Gyurcsány, sumirajući svoj prvi mandat. Gyurcsány je upropastio svoju stranku, učinio je marginalnom i omogućio premijeru Orbanu da drugi mandat za redom vlada praktički s ustavnom većinom, podsjeća Davor Gjenero i dodaje.

- Definitivnu gyurcsanizaciju SDP-a ne može zaustaviti niti jedan spin doctor, niti jedan savjetnik za PR, nego samo članstvo te stranke smjenjivanjem "vođe". Pitanje je samo je li za to već prekasno, zaključuje.

Stručnjak za PR, dr. Božo Skoko nije želio ulaziti u to je li najmudriji potez trošenje novca na angažman stranih stručnjaka za odnose s javnošću, ali je istaknuo.

- Mogu reći da je svaki savjet dobro došao ako njegov cilj nisu šminkanje stvarnosti i kozmetičke promjene, već promjena ponašanja, kvalitetniji potezi i učinkovitija prilagodb, ističe Skoko i nastavlja.

- Treba raditi dobre stvari i pričati o tome. Samo promjena pakiranja bez promjene sadržaja donosi kratkoročne učinke, a na duge staze se ne isplati. Teško mi je povjerovati da će jedan američki stručnjak natjerati Vladu na nužne reforme i velike poteze, ali ako barem malo uspije nagovoriti premijera i Vladu da se ponašaju primjerenije, odgovornije i ljudskije te tako utječe na njihov, na kraju će Skoko.    


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BOŽO SKOKO, DAVOR GJENERO, ALEX BRAUN, SDP