Ante Gugo

ISPOD POVRŠINE: Otvoreno pismo premijeru i ministrima: Pomozite nam, nemojte ništa raditi!

Na temelju kojih podataka vi radite analitiku i simulacije? Ako to ne radite, kako onda donosite odluke?!

Piše: Ante Gugo

Gospođe i gospodo članovi hrvatske Vlade, želio bih Vas zamoliti da ostatak svog mandata ne pokušavate izvući zemlju iz krize. Tako ćete nam napraviti puno manje zla, nego kad nešto pokušavate raditi. Zašto ne biste još ovih nekoliko mjeseci mirno sjedili i gledali što se zbiva, kao što ste to radili i preteokle malo više od tri godine? Istina, zemlja je u tom vremenu potonula u propast, ali nekako polako i očekivano. Ovi Vaši sadašnji pokušaji nalik su spašavanju utopljenika iz živog blata. Zbog koprcanja, utopljenik još brže tone.

 

Kad sam prije nekoliko dana slušao svog premijera kako navodi razloge zbog kojih očekuje izlazak iz recesije, pomislio sam da se radi o nekoj šaljivoj radijskoj emisiji. Gospodine Milanoviću, Vi ste svoj optimizam temeljili na činjenici da je ova Vlada stvorila nekakve pretpostavke i da je uvela nekakvog reda. Niste naveli nijedan konkretan projekt, niste ponudili nijedan opipljivi dokaz, niste govorili o brojkama i garancijama. Vaša uvjeravanja bila su na čistoj teorijskoj razini. Pretpostavke su stvorene, a hoće li one nekom biti dobre, samo dragi Bog zna.

 

Nekako mi je teško vjerovati u socijalne mjere koje provodi ministrica koja je svom stranačkom kolegi javno zamjerila druženje s čistačicama. Teško mi je vjerovati u rad Vlade koja ne smjenjuje takve ministre kao što su ona ili ministar Jakovina. Zato Vas molim, nemojte nas Vi više izvlačiti iz krize. Sjedite mirno kao i dosad i pričekajte da prođe još ovih nekoliko mjeseci. Tako ćete napraviti najmanju štetu. 

Meni se čini da bi posao Vlade trebao biti drugačiji. Premijer i ministri trebali bi se baviti konkretnim poslovima koji dokazivo mogu donositi investicije, rast proizvodnje i BDP-a, bolji životni standard i kvalitetniju socijalnu sliku nacije. Vi biste ljudima trebali omogućavati da rade i vraćaju svoje dugove. Ne biste im dugove trebali opraštati. Ne biste to smjeli raditi ne samo zato da ne stvarate ružnu naviku i da na socijalno ugrožene ne stavljate žig društvene sramote, nego i zato što to proizvodi suprotne efekte za buduću socijalnu sliku Hrvatske.

 

Prolazi prvi tjedan Vaše akcije oprosta dugova zbog koje se cijeli svijet sprda s nama. Ni uz najbolju volju mediji nisu pronašli još nijednog građanina kojem su dugovi oprošteni. Lako je propisati mjere, ali treba njihovu provedbu učiniti brzom i efikasnom. Tu ste već zapeli. Dakle, ako za 8 tjedana, prema Vašoj najavi, oprost duga treba dobiti 60.000 građana, to znači da se svakog tjedna treba obraditi i riješiti 7.500 zahtijeva. U prvom tjednu nije riješen nijedan. Znači, prosjek povećavamo na 8.500 predmeta tjedno jer imamo 7 dana manje od roka koji ste odredili za provođenje mjera oprosta.

 

Gospodine premijeru, gospođe i gospodo ministri, zašto mi se čini da je ova Vaša mjera o opraštanju dugova samo još jedan paušalni potez kojemu nije prethodila temeljita analiza mogućih posljedica?

 

Teleoperateri već najavljuju povećanje cijena svojih usluga. Vi ste obznanili da će oni građanima oprostiti 91 milijun kuna. Tako bi trebalo biti u teoriji, a baš teoriju voli naš premijer. On malo mari za činjenice i stvarnost. Dakle, teleoperateri će oprostiti, ali neće se odreći svoje zarade. Kako rekoh, najavili su povećanje cijena svojih usluga. Ali, kao što vidimo, od cijele te priče o oprostu malo će ostati. Očito je da teleoperateri neće morati oprostiti 91 milijun kuna jer je ova mjera po svim svojim detaljima samo obični spin u predizbornoj godini. Velike telekomunikacijske tvrtke za to nije briga. Oni će svoje cijene povećati tako da pokriju taj 91 milijun kuna gubitka, a ako toliko ne oproste, nikomu ništa. Imat će povećanje dobiti, njihovi će menadžeri sebi povećati premije, a sirotinja će sve to još jednom platiti zbog loših odluka nesposobne Vlade.

 

Gospodine premijeru, gospođe i gospodo ministri, malo sam zabrinut i zbog razine Vaše neodgovornosti za javno izgovorenu riječ. Kad su se predstavnici seljačkih udruga javno požalili na neefikasnost Vaših mjera za pomoć blokiranim poljoprivrednicima, resorni ministar Jakovina javno ih je nazvao lažovima i izvrgnuo ih ruglu. Rekao je kako nije istinit njihov podatak o tome da je u Hrvatskoj oko 70 % OPG-ova pod blokadom. Iznio je preciznu brojku o 1331 OPG-u koji je u blokadi. Prije dva dana, Jutarnji list dobio je podatak da je oko 30.000 OPG-ova pod blokadom Porezne uprave. Dakle, u tu brojku nisu uključeni OPG-ovi koji su blokirani zbog banaka, dobavljača, lokalne samouprave te zbog zakupa i nekih drugih razloga.

 

Pitam se, premijeru i ministrice i ministri hrvatske Vlade, je li vaš kolega Jakovina svjesno lagao i obmanjivao hrvatsku javnost ili u tom trenutku nitko nije imao sređeni podatak o broju blokiranih OPG-ova?

 

Ako je u pitanju svjesna laž, ministar bi morao odstupiti. Zar je ona visoko podignuta letvica stvarno pala u moralnu kaljužu?! Ako gospodin Jakovina nije lagao, onda to znači da vi sad morate priznati da u trenutku kad je on to pričao nitko u državi nije imao sređene podatke o broju blokiranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Ako je tako, a izgleda da jest, pitam se na temelju kojih i kakvih podataka vi radite analitiku, procjene i simulacije? Ako to ne radite, kako onda donosite odluke?! Nije vrag da odluke donosite.... Izgleda da ih ipak donosite onako odoka, što bi rekao narod, više kao neku vrstu spina u predizborno vrijeme, nego kao nešto što može dati stvarne učinke i što je nastalo na temelju dobre analize podataka i dosadašnjih kretanja.

 

Nemojte se ljutiti što sam malo pesimističan. Nekako mi je teško vjerovati u socijalne mjere koje provodi ministrica koja je svom stranačkom kolegi javno zamjerila druženje s čistačicama. Teško mi je vjerovati u rad Vlade koja ne smjenjuje takve ministre kao što su ona ili ministar Jakovina. Zato Vas molim, nemojte nas Vi više izvlačiti iz krize. Sjedite mirno kao i dosad i pričekajte da prođe još ovih nekoliko mjeseci. Tako ćete napraviti najmanju štetu.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlada, gospodarstvo, ante gugo, ministri, sdp