Hrvatska

ODLUKE: DORH povukao optužnicu protiv Sačića i razriješio tužiteljicu Željku Pokupec

Zbog propusta u tom slučaju pokrenulo postupak razrješenja zagrebačke županijske državne odvjetnice Željke Pokupec.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Državno odvjetništvo (DORH) u ponedjeljak je potvrdilo da je povuklo "manjkavu optužnicu" za ratni zločina nakon Oluje protiv tadašnjeg pomoćnika zapovjednika Stožera specijalne policije MUP-a Željka Sačića i bivšeg pripadnika policijske antiterorističke jedinice Lučko Franje Drlje te zbog propusta u tom slučaju pokrenulo postupak razrješenja zagrebačke županijske državne odvjetnice Željke Pokupec.

U priopćenju na službenoj internetskoj stranici stoji da je o namjeri podizanja optužnice zbog zločina protiv civila počinjenih 26. kolovoza 1995. u selu Ramljani Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu bilo dužno izvijestiti 'krovno' Državno odvjetništvo. No to je učinilo tek nakon podizanja optužnice, 14. siječnja, pa DORH nije imalo priliku ranije raspravljati o njezinoj "pravnoj kvaliteti i činjeničnoj utemeljenosti".

Pojašnjavaju da je na raspravama koje su vođene na dvije sjednice Kaznenog odjela zaključeno da se u konkretnom slučaju radi o "predmetu od posebnog državnog interesa u kojem se pojavljuju složena pravna i činjenična pitanja", zbog čega je zagrebačko tužiteljstvo bilo dužno izvijestiti Državno odvjetništvo o "već poduzetim radnjama kao i o svojim daljnjim namjerama, odnosno o namjeri podizanja optužnice".

"Isto tako, zaključeno je da optužnica i postupak prije njezinog podizanja trpe znatne nedostatke", jer "tijekom provedene istrage nisu poduzete sve radnje kako bi se prikupili dokazi o odlučnim činjenicama od kojih zavisi zaključak o postojanju svih bitnih obilježja kaznenih djela koja se okrivljenicima stavljaju na teret. Ovakvim načinom rada u prethodnom kaznenom postupku i ovakvom manjkavom optužnicom nisu ispunjeni zakonski uvjeti postupanja i optuživanja kao niti profesionalni standardi progona u predmetima ratnih zločina propisani Naputkom Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske", navodi se u priopćenju.

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan zbog toga je 6. veljače "naložio povlačenje optužnice koja je povučena sa Županijskog suda u Zagrebu s današnjim danom".

Smatrajući da je "za propuste i nepravilnosti u radu kojima je dovedeno u pitanje uredno i zakonito funkcioniranje sustava državnog odvjetništva u cjelini odgovorna Željka Pokupec kao županijska državna odvjetnica", Cvitan je zatražio da podnese ostavku pa je Željka Pokupec 6. veljače podnijela zahtjev za razrješenje s dužnosti, ističu u DORH-u.

Optužnica protiv Sačića i Drlje podignuta je 12. siječnja, a povučena je prije nego što je o njenoj osnovanosti raspravljalo sudsko optužno vijeće.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dorh, željko sačić, željka pokupec