Kultura

NAJAVA: VIDEO Film 'Most na kraju svijeta' Branka Ištvančića u Švedskoj

Uvršten je u selekciju Festivala novog balkanskog filma BaNeFF.

Piše: PolitikaPlus

Dugometražni igrani film "Most na kraju svijeta" redatelja Branka Ištvančića, nastao u produkciji Artizana filma i koprodukciji HRT-a, Srbije, BiH i Francuske, uvršten je u selekciju Festivala novog balkanskog filma BaNeFF koji će se održati od 12. do 16. veljače 2015. u Stockholmu, u Švedskoj. Ovaj festival posvećen je novijoj produkciji zemalja s teritorija Balkana, a nakon glavnog događanja u Stockholmu, tijekom proljeća nastavlja putovati i prikazivati odabrane filmove u drugim gradovima Švedske i Norveške kao što su: Malmo, Goteborg, Vasteras, Umea, Norrkoping, Oslo i Bergen.

 

"Most na kraju svijeta" odabran je kao jedini hrvatski film u konkurenciju od 12 dugometražnih igranih filmova iz Srbije, Slovenije, Makedonije i Crne Gore, a natjecat će se u jednoj od sljedećih kategorija za najbolji film, nagradu najboljeg ženskog postignuća, nagradu publike i specijalnu nagradu žirija.

 

Ovaj festival održava se po četvrti put u suradnji sa Gradom Stockholmom i Švedskim filmskim institutom, a usmjeren je na filmove koji se bave ili odnose na balkanske teme, filmove koji nemaju širu distribuciju po skandinavskim zemljama i koji imaju kreativne vrijednosti o kojima se u niz panela želi raspravljati sa uglednim filmskim gostima.

 

U sklopu festivala, u suradnji s Švedskim filmskim institutom i Švedskim institutom organiziran je "BaNeFF Film Meeting" s ciljem suradnje između švedskih i domaćih autora.

 

Napeti triler prepun emocija nastao prema scenariju književnika Josipa Mlakića, vraća nas u atmosferu kasnih devedesetih. Sela bosanskih Hrvata su uništena i oni su nastanjeni u kućama hrvatskih Srba. Posebnom državnom uredbom, u srpske kuće trebaju se početi vraćati njihovi vlasnici, a Hrvate koji žive u njima čeka neizvjesnost. U toj jezivoj atmosferi, dogodi se misteriozni nestanak starca, pa policajac Filip (Aleksandar Bogdanović), i sam nastanjen u srpskoj kući, kreće u predanu istragu tijekom koje se suočava s vlastitim demonima prošlosti, a sve se vrti oko Mosta na kraju svijeta, kao simbola koji bi ih sve trebao spajati, a ne razdvajati.

 

Nakon premijernog prikazivanja filma na festivalu u Puli, film je imao međunarodnu premijeru na festivalu A kategorije u Montrealu tijekom 2014. godine, a početkom 2015. godine krenuo je u kino distribuciju.

 

U filmu je zapaženu glavnu ulogu odigrao Aleksandar Bogdanović, dok monogobrojne ostale uloge igraju Sanja Radišić, Slaven Knezović, Jelena Perčin, Vlatko Dulić, Nela Kocsis, Slobodan Ćustić, Boro Stjepanović, Đorđe Kukuljica, Rada Mrkšić, Nikša Kušelj, Draško Zidar i drugi.

 

Direktor fotografije je Branko Cahun, skladatelj Dalibor Grubačević, za scenografiju je zaslužan Zvonko Sarić, kostime Felicita Glavaš, dok su maske povjerene Bianki Žugelj. Produkciju potpisuje Irena Škorić i Artizana film.

 

Film je nastao u koprodukciji Hrvatske (Artizana film), HRT-a, Bosne i Hercegovine (Heft produkcija), Francuske (Dari films) i Srbije (Kinematografska kuća).

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Most na kraju svijeta, film