A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/hsbc-banka.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

U globalnoj aferi pranja novca sudjelovali i hrvatski klijenti! | Politika+
Hrvatska

TAJNI RAČUNI: U globalnoj aferi pranja novca sudjelovali i hrvatski klijenti!

40 Hrvata u banku u Švicarskoj od poreznika sklonilo 33,2 milijuna $, a najveći iznos jednog Hrvata jest 10,7 milijuna dolara.

Piše: PolitikaPlus

Jedna od najvećih svjetski banaka našla se u središtu skandala nakon izvještaja međunarodnog konzorcija istraživača (ICIJ), koji obuhvaća neovisne novinare iz 45 zemalja, u suradnji s BBC-jem, Guardianom i Le Mondeom.

 

Naime, objavljene su informacije o tajnim računima između 2005. i 2007. godine na kojima je bilo oko 120 milijardi dolara, a koje je za krijumčare oružjem i dijamantima, kriminalce, političare, sportaše i celebrityje vodila švicarska podružnica britanske banke HSBC.Dokumente je 2007. ukrao računalni stručnjak koji je radio za HSBC u Ženevi, a iz kojih se i vidi da su bankari pomagali klijentima u izbjegavanju plaćanja poreza te nudili ugovore kako bi izbjegli zakon. Takvo očitovanje iznijela je u nedjelju i sama banka. HSBC nije se samo oglušio na izbjegavanje plaćanja poreza nego je kršio zakone i pomagao klijentima. Tako se iznosi da su jednoj bogatoj obitelji dali stranu kreditnu karticu kako bi mogla dizati svoj neprijavljen novac u inozemstvu.

 

Zanimljivo, na popisu se našla i Hrvatska.  Radi se i o privatnim osobama i o tvrtkama, koje ne moraju nužno biti hrvatske, ali su s Hrvatskom na neki način ipak povezane.Novinari su u dokumentima pronašli postojanje oko 100.000 privatnih računa slavnih osoba iz svijeta politike, sporta do Hollywooda vrijednih oko 120 milijardi dolara. Među računima su i oni 40 hrvatskih građana s iznosom od 33,2 milijuna dolara, a najveći iznos jednog Hrvata jest 10,7 milijuna dolara.

 

Iz Vlade su poručili kako će od HSBC-a tražiti podatke o Hrvatima koji su imali račune u toj banci. "Uputit ćemo zahtjev da vidimo je li tu doista došlo do utaje poreza ili neke druge kriminalne radnje. Ako se ustanovi da su utajili porez, svakako ćemo im taj porez obračunati", poručio je izvor iz Vladinih krugova za Jutarnji list.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

računi, porezi, novac, švicarska