Energetika

PORUKA MINISTRA: Ivan Vrdoljak: Nedopustivo je izvoziti hrvatsku naftu, a gasiti Rafineriju u Sisku

'Iz ekonomskog, ekološkog, industrijskog, prometnog aspekta, sve je to glupo.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u srijedu je izjavio kako nikakva odluka o izvozu nafte iz Hrvatske na preradu u susjedne zemlje nije donesena te kako je nedopustiva ideja da se sirova naftu izvozi iz Hrvatske, a gasi rafinerija u Sisku.

"Koliko ja znam nije nikakva odluka donesena, ali apsolutno je neodopustiva ideja da uopće netko misli sirovu naftu izvoziti iz Hrvatske, a gasiti rafineriju u Sisku", rekao je Vrdoljak uoči sjednice Vlade odgovarajući na novinarsko pitanje.

Jutarnji list u srijedu piše kako proizvodnja u rafineriji Sisak nije zaustavljena samo privremeno već da Ina navodno priprema otpremu domaće nafte u rafinerije u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Mađarskoj. To proizlazi iz internog Inina dokumenta koji je Jutarnji list dobio na uvid.

"Iz ekonomskog, ekološkog, industrijskog, prometnog aspekta, sve je to glupo. Glupe odluke se u Ini više ne smiju donositi i mislim da su to kolege iz MOL-a već shvatile. Reterirali su i oko zatvaranja Siska, oko isplate dobiti, sad imaju novce jer nisu isplatili dobit i to trebaju lijepo uložiti u Rijeku, Sisak, raditi proizvodnju s domaćom naftom. Mi imamo alata za zaustaviti odluke koje su štetne prvenstveno za Inu, a onda i za energetsku stabilnost Republike Hravtske", istaknuo je Vrdoljak.

Vrdoljaka su novinari pitali i za komentar vijesti da su dužnosnici SAD-a ponudili srpskom premijeru Aleksandru Vučiću dvije mogućnosti za opskrbu države plinom, kako bi smanjio energetsku ovisnost Srbije o Rusiji. Jedna od mogućnosti je da Srbija dobije plin iz SAD-a koji bi stizao preko Hrvatske i Mađarske, odnosno LNG terminala na Krku.

"Mi smo prije dvije godine počeli lobirati i prikazivati važnost LNG projekta za energetsku stabilnost ovog dijela Europe. Sada je to top tema ne samo State Departmenta, a oni nam daju punu podršku, nego i Bruxellesa, koji nam također daje punu podršku u tome", rekao je.

Ocijenio je da je napravljen dobar posao u tome.

"U prioritetne projekte ne ulazi samo LNG nego i svi plinovodi, a Hrvatska postaje zemlja koja treba pomoći ovoj regiji za novi dobavni pravac plina. Energetsku strategiju vodimo kako trebamo, postajemo važan faktor, mislim da je to svima nama bila želja", rekao je Vrdoljak.

Na pitanje znači li to da će se u projekt uključiti i Srbija, Vrdoljak je odgovorio "mi ćemo je uključiti". "Mi smo važan faktor i mi ćemo uključivati i Bosnu i Hrcegovinu i Srbiju u te projekte", izjavio je Vrdoljak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rafinerija sisak, ivan vrdoljak, ina