Hrvatska

ODLUKA: Nakon raskola u stranci: Dubrovački HSS ide na izbore s HDZ-om

Željko Raguž pak, u srijedu u 15 sati, kao pratnja Andri Vlahušiću i kandidat za njegova zamjenika, predao je kandidacijske liste i potpise mjerodavnome izbornom povjerenstvu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Gradska organizacija HSS-a na prijevremene izbore za dubrovačko Gradsko vijeće i gradonačelnika izići će u koaliciji s HDZ-om i partnerima, stoji u priopćenju koje je u srijedu poslano medijima, a nakon raskola i suspenzija u toj stranci do kojeg je došlo prošlog tjedna zbog podrške HNS-ovom kandidatu, dosadašnjem gradonačelniku Andri Vlahušić.

Kako ističu, Hrvatska seljačka stranka stranka je pučkih i demokršćanskih uvjerenja i u svojem djelovanju traži partnere sličnih svjetonazora, programa i uvjerenja. "Strateškim sporazumom o suradnji s HDZ-om, Hrvatska seljačka stranka jasno je odredila svoj smjer koji slijedi i koji će slijediti", stoji u priopćenju.

Takav rasplet događaja zbio se nakon raskola koji se u toj stranci dogodio zbog neuspjelog pokušaja trgovine sada suspendiranog predsjednika dubrovačkog HSS-a Željka Raguža te potpore koju je Gradska organizacija te stranke iskazala HNS-ovom kandidatu za gradonačelnika Andri Vlahušiću.

Sredinom prošlog tjedna, naime, u medije je dospio e-mail u kojemu Željko Raguž, inače Vlahušićev zamjenik u prošlome mandatu, nekoliko dana prije nego što je odlučio poduprijeti HNS-ova kandidata, od dubrovačkog HDZ-a u zamjenu za potporu traži mjesto zamjenika gradonačelnika, pročelnička mjesta i radna mjesta za članove stranke te sigurno radno mjesto za sebe ako izgubi izbore.

Predsjednik HSS-a Branko Hrg zbog toga ga je suspendirao, a Raguž je na konferenciji za novinare nakon toga rekao kako ništa nije učinjeno bez znanja i uputa središnjice. Hrga je optužio da ga je nasamario i pozvao ga je na detektor laži.

Nedugo nakon toga predsjednik Županijskog odbora HSS-a Stipo Gabrić Jambo suspendirao je i sva tijela Gradske organizacije te sve odluke vezane uz izbore.

Dio dubrovačkoga HSS-a sklon Ragužu i Vlahušiću nakon toga sazvao je u ponedjeljak konferenciju za novinare na kojoj su istaknuli kako će izići iz stranke ako im središnjica ne vrati autonomiju odlučivanja te su ustvrdili kako je 95 posto članstva uz njih.

Željko Raguž pak, u srijedu u 15 sati, kao pratnja Andri Vlahušiću i kandidat za njegova zamjenika, predao je kandidacijske liste i potpise mjerodavnome izbornom povjerenstvu. Tom prilikom je istaknuo kako nastupa kao nezavisni kandidat za zamjenika gradonačelnika jer je "između ljubavi prema Zagrebu i Dubrovniku izabrao Dubrovnik".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izbori, hss, dubrovnik, hdz