Mojbiz

ZAHTJEV: Građanska inicijativa traži oslobađanje donirane hrane od PDV-a

Cilj im je, kažu, izgradnja šire društvene platforme za raspravu radi uspostave istinskog društva socijalne pravde i solidarnosti.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U povodu Svjetskog dana socijalne pravde, novoosnovana Građanska inicijativa za oslobođenje donirane hrane od PDV-a pozvala je u petak ministarstva financija i poljoprivrede na pokretanje revizije zakonskih propisa i stvaranje poticajne atmosfere za doniranje hrane onima kojima je potrebna.

Cilj im je, kažu, izgradnja šire društvene platforme za raspravu radi uspostave istinskog društva socijalne pravde i solidarnosti. Na konferenciji za novinare ispred Hrvatskog sabora poručili su da žele problematizirati postojeći sustav vrijednosti u Hrvatskoj koja je prema Ustavu socijalna država, ali su socijalno najugroženije kategorije stanovništva u praksi sustavno marginalizirane.

"Doniranje hrane je kompleksni problem i postoji širok prostor za razne manipulacije i zlouporabe, pa želimo pozvati nadležna ministarstva da nađu dugoročno održivo rješenje", poručio je koordinator Inicijative Zoran Grozdanov.

Od nadležnih, kaže, traže da se pronađe model stimuliranja trgovačkih lanaca i proizvođača da robu kojoj nije istekao rok trajanja doniraju u humanitarne svrhe.

Također traže da Ministarstvo poljoprivrede Zakonom o namirnicama učini dostupnom hranu koja je zdravstveno ispravna, ali se mora uništavati zbog zakonskih propisa o rokovima trajanja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

građanska inicijativa, hrana, PDV