Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Rekordi na Wall Streetu nakon sporazuma o grčkim dugovima

Na Wall Streetu su u petak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli rekordne razine

Piše: p/h

Na Wall Streetu su u petak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli rekordne razine, nakon što su ministri financija eurozone postigli sporazum o produljenju programa financijske pomoći Grčkoj za još četiri mjeseca.

 

Dow Jones ojačao je 154 boda, ili 0,86 posto, na 18.140 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,61 posto, na 2.110 bodova, a Nasdaq indeks 0,63 posto, na 4.955 bodova, novu najvišu razinu od 2000. godine. Rast cijena dionica potaknula je vijest da su ministri financija eurozone u petak navečer postigli sporazum o produljenju programa financijske pomoći Grčkoj za još četiri mjeseca. Prema tom sporazumu, Grčka bi do ponedjeljka trebala euroskupini podnijeti popis svih mjera koje planira poduzeti do kraja programa financijske pomoći. Ulagači su odahnuli jer taj dogovor otklanja opasnost da se Grčka krajem ovoga mjeseca, kada istječe postojeći program međunarodne financijske pomoći, nađe pred bankrotom, bez dovoljno sredstava za isplatu svih dospjelih dužničkih obveza.

 

"Ulagači su odahnuli jer je bilo puno nervoze u vezi pregovora između Grčke i njezinih partnera u eurozoni. Sada se možemo usredotočiti na američke gospodarske pokazatelje koji su posljednjih dana bolji nego što su bili proteklih tjedana. I europski statistički podaci također su puno bolji", kaže Ben Pace, direktor u tvrtki HPM Partners.

 

Zahvaljujući tome, jučer su porasle cijene dionica u devet od 10 sektora S&P 500 indeksa. Pao je, 0,3 posto, samo S&P indeks energetskog sektora, što je posljedica pada cijena nafte. Cijena barela 'crnog zlata' pala je na američkom tržištu za 80-ak centi, na 50,35 dolara, dok je na londonskom tržištu ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan, na 60,20 dolara. Nasdaq indeks porastao je jučer osmi dan zaredom, primaknuvši se najvišoj razinu u povijesti od 5.132 boda, koju je dosegnuo u ožujku 2000. godine, neposredno prije tzv. dot-com krize, kada su oštro pale cijene dionica telekomunikacijskih i tehnoloških kompanija.

 

Jučerašnji rast Nasdaqa ponajviše se zahvaljuje novom rekordnom dosegu cijene dionice Applea, koja je nedavno postala prva kompanija u svijetu s tržišnom vrijednošću većom od 700 milijardi dolara. U cijelom ovom tjednu Dow Jones porastao je 0,7 posto, dok je S&P 500 osvojio 0,6, a Nasdaq indeks 1,3 posto. I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,38 posto, na 6.915 bodova, a frankfurtski DAX 0,44 posto, na rekordnih 11.050 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,05 posto, na 4.830 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetske burze, dow jones, wall street