Hrvatska

MINISTAR: Ranko Ostojić: Mogu, ali neću zabraniti prosvjed u Savskoj!

Vođe prosvjeda pozvao je da smognu hrabrosti i priznaju da prosvjed nije spontan, nego su ga oni organizirali.

Piše: PolitikaPlus

'Mogu, ali neću zabraniti prosvjed u Savskoj!' izjavio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Pravo na mirno okupljanje, tumači, prema Ustavu ima prioritet pred zabranom. Vođe prosvjeda pozvao je da smognu hrabrosti i priznaju da prosvjed nije spontan, nego su ga oni organizirali piše RTL


Sve dok je miran i nenasilan, prosvjed branitelja i neprijavljen može ići dalje. Potvrda je stigla i s vrha. "U zakonu piše da ministar može da prekine, a ja neću jer svako ima pravo na demokratsko izražavanje. Sve dok je to nenasilno", izjasnio se Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova. Ostojić tvrdi da ne može imati dvostruke kriterije. Mnoga neprijavljena okupljanja, primjerice navijača ili građanskih udruga, prošla su nekažnjeno, a zabranio je kaže samo jedan neonacistički skup. Za branitelje prosvjednike to je dobra vijest.

 

"Nama je drago što je prepoznao to, i mi sami trudimo se zajedno s policijom koliko je to moguće održati red i mir. Unatoč tome što se šalju provokatore da se izazovu neredi", kazao je Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih ratnih vojnih invalida.


Na optužbe šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, da Ostojić osobno provodi istragu tko su organizatori prosvjeda, ministar kaže to nije njegov posao. Ali je dijelu branitelja u Savskoj 66 ipak poručio: "Neka smognu malo hrabrosti, kada su tako hrabri, i javno kažu, ja sam organizator ovoga okupljanja, to mogu učiniti i gospodin Glogoški i Klemm, mogu naći nekoga drugoga ono što riskiraju da dobiju prekršajnu prijavu od 5 do 20 tisuća kuna".

 

"Ako Ostojić ima neke pretpostavke ili insinuacije da smo ja i Klemm organizator ovoga neka postupi prema zakonu. Rekli smo da je ovaj skup spontan", prokomentirao je Glogoški.

 

Spontano ili ne, prosvjed branitelja sutra ulazi u 129. dan.Cijeli tekst možete pročitati ovdje  RTL.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

savska 66, branitelji, prosvjed