Hrvatska

SUSRET: Razgovor pred Ministarstvom branitelja prošao uz prepirke

Nakon skupa protivnika prosvjeda dio branitelja s tog skupa otišao je u Savsku kako bi prosvjednicima prenio svoja stajališta.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Međusobnim prepirkama i dobacivanjima, ali bez ozbiljnijeg sukoba, završio je u petak razgovor branitelja koji prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja u Savskoj ulici i nekolicine branitelja i stradalnika domovinskog rata predvođenih Zoranom Ercegom koji se s tim prosvjedom ne slažu.

Nakon skupa protivnika prosvjeda dio branitelja s tog skupa otišao je u Savsku kako bi prosvjednicima prenio svoja stajališta da trebaju legalizirati svoj prosvjed i da poštuju institucije hrvatske države, među kojima i ministra branitelja.

Prvi je među prosvjednike došao Petar Duvnjak, bivši pripadnik 127. brigade, noseći veliki transparent "I ja sam hrvatski branitelj, dragovoljac, ratni vojni invalid, borio sam se za svoj narod, a ne za svoju stranku" te pozvao branitelje na nenasilje i dijalog, te poštovanje ustavnog poretka.

Izvan prosvjedničkog šatora pred ulazom u Ministarstvo obratio se predsjedniku Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata Đuri Glogoškom i predsjedniku Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josipu Klemmu, te s njima započeo polemiku oko prosvjeda.

Osim ponekog dobacivanja i povika, Duvnjak je slobodno govorio te je okupljene pozivao na nenasilje. U jednom trenutku dio prosvjednika mu je okrenuo leđa uz povike "Što mu dajemo pozornost" i "Što nas briga što ovaj govori".

U međuvremenu je stigao i Erceg koji je pozvao branitelje na prekid prosvjeda ili njegovo legaliziranje. Odgovorio mu je Klemm rekavši da nije bitno je li prosvjed prijavljen već zašto su branitelji pred resornim ministarstvom.

Nismo ovdje ni zbog jedne političke stranke i žao mi je što naši prijatelji i suborci nisu informirani da prosvjednici nisu tu kao pojedinci već da predstavljaju branitelje i stradalnike, kazao je Klemm.

Moramo nešto pokrenuti, a ako budemo sjedili kod kuće nećemo ništa napraviti, poručio je Klemm. Na to je Erceg rekao kako mu je drago da su ljudima koji imaju suprotno mišljenje dozvolili da ga kažu, te je otišao zajedno s braniteljima koji se protive prosvjedu.

Prosvjednici u Savskoj već 131 dan traže smjenu resornog ministra Predraga Matića i dvoje njegovih suradnika, te usvajanje Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

savska 66, prosvjed, branitelji, zoran erceg