Hrvatska

PROSVJED: Na Trg stiglo stotinjak antifašista, A-HSP-ovcima nema ni traga

Trgu bana Josipa Jelačića nalazi se 30-ak policajaca najmanje pet marica, 'prosvjednicima' još uvijek nema ni traga

FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Piše: PolitikaPlus/rtl

Okupilo se 100-injak ljudi, a riječ je o protuprosvjednicima. Trojica nose crvene zastave. Došla i Urša Raukar, Vili Matula, Željko Peratović. Policija neke evidentirala. Sve zasad protječe mirno. Nema ni traga  Na Trgu bana Josipa Jelačića nalazi se 30-ak policajaca najmanje pet marica, "prosvjednicima" još uvijek nema ni traga

 

"Ohrabreni retorikom mržnje i podjela, koja je uslijed beskrupulozne političke borbe za vlast sve prisutnija u javnom prostoru, oni nam kao uzore pokušavaju nametnuti ratne zločince i najmračnije figure hrvatske povijesti, kao domoljubne vrijednosti nude netrpeljivost prema sugrađanima drugih vjera i nacija, kao koncept jedinstva promoviraju tretiranje drugačijeg mišljenja kao izdaju", napisali su u svom pozivu.

 

"Ovim društvenim snagama koje Hrvatsku guraju u nove oblike fašizma, izuzetno pogoduju pogubne posljedice tranzicije obilježene pljačkom društvenih dobara te aktualna ekonomska kriza koja rezultira sve većim siromaštvom i sveprisutnim osjećajem beznađa. Ali i mi, neki drugi i drugačiji živimo tu istu društvenu stvarnost", pozivaju na sutrašnji prosvjed.

 

"Crne vojske na Trgu bana Jelačića neće se postrojavati. Ideje radikalnog nacionalizma i fašizacija društva neće proći", zaključili su iz inicijative Ujedinjeni protiv fašizma. 

 

Podsjetimo, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić zabranio je najavljeni prosvjed ekstremne Autohtone - Hrvatske stranke prava, zakazan za subotu u središtu Zagreba pod nazivom Prisega domovini i Klubu Hrvatskih domoljubnih snaga, uz obrazloženje da bi javno okupljanje uz postrojavanje i davanje prisege moglo uznemiriti veći broj građana.

 

Šef A-HSP-a Dražen Keleminec kazao je da ne priznaje zabranu pa će se u subotu ipak posložiti stranačku vojsku.

 

U zagrebačkoj policiji kažu kako nisu primili zahtjev za održavanjem kontraprosvjeda, što znači da će, dođe li do najavljenih okupljanja, oba prosvjeda biti nezakonita.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjed, zagreb, antifašisti