Hrvatska

VLADA NE DA : Zoran Milanović: Ne se igrati s kunom

To je pogrešno. To mogu raditi samo zemlje koje su na samim počecima industrijskog razvoja, a Hrvatska to nije. Hrvatska je dosta odmakla i bori se za ulazak u kategoriju stvarno razvijenih država.

Piše: PolitikaPlus /Hina

Premijer Zoran Milanović na početku sjednice Vlade poručio je da će Vlada braniti tečaj kune, naglasivši kako je jedini ispravan put za gospodarski oporavak stabilnost kune, konkurentnost i ulaganje.

 

"Ne se igrati s kunom", poručio je premijer u osvrtu na, kako je rekao, pojedine izjave u kojima se zagovara rušenje tečaja kune.

"Uz sve probleme koje imamo i borimo se, jedini pravi put je stabilna kuna, konkurentost, ulaganje. To ne ide preko noći, čuli smo da treba pet godina, a nama će trebati manje", rekao je Milanović.

 

Uz ispriku što drži predavanje, naglasio je kako je ono potrebno jer treba stalno ponavljati da je jedini put kojim hrvatsko gospodarstvo može ići naprijed veća konkurentnost, a ne niže cijene, niže plaće, niža kupovna moć.

 

Rušenje kune, rekao je, možda žele neki investitori i konzultanti, ali hrvatska politika i hrvatska Vlada to neće dopustiti. "Nećemo nikad krenuti tim putem", poručio je premijer, naglasivši kako je iluzija "da se snižavanjem vrijednosti nacionalne valute može postoći konkurentnost hrvatskog gospodarstva".

 

"To je pogrešno. To mogu raditi samo zemlje koje su na samim počecima industrijskog razvoja, a Hrvatska to nije. Hrvatska je dosta odmakla i bori se za ulazak u kategoriju stvarno razvijenih država. A to ne radiš tako da izvoziš jeftine trupce i poluproizvode", rekao je.

 

Istaknuo je pritom kako Hrvatska naročito konkurira u turizmu i to kvalitetom i visokom razinom usluge. "To je jedini način, a da biste to mogli morate puno ulagati i to privatni poduzetnici plus država koja ulaže u infarstrukuru", dodao je.

 

Pozvao je stoga sve koji se, kako je rekao, svako malo poigravaju s izjavama o tečaju kune "da shvate posljedice svojih izjava i shvate kakav to utjecaj može imati na strane investitore, na povjerenje u Hrvatsku, na stabilnost monetarnog sustava" i da se ne igraju s kunom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

turizam, Kuna, Vlada