Ante Gugo

ISPOD POVRŠINE: Sustav blokada računa uništava ostatke ostataka hrvatske industrije

Petrokemija će prestati s radom ako Vlada nešto ne napravi.

Piše: Ante Gugo

Državna poštanska banka blokirala je državnu Petrokemiju koja proizvodi umjetna gnjojiva. Proljetna sjetva počinje. Petrokemija će prestati s radom ako Vlada nešto ne napravi. Jedino što premijer i ministri mogu napraviti jest prekršiti zakon. Ako mimo zakona odblokiraju Petrokemiju, s kojim će pravom 322.000 građana ostati u blokadi?

 

Vlada može priznati vlastitu grešku i staviti izvan snage zakonske odredbe koje propisuju potpune blokade računa. Neka nas vrate u stanje koje smo imali ranije, kad se zbog ovrha uzimalo trećinu prihoda, a dvije bi trećine ostalo Petrokemiji da proizvodi umjetno gnojivo koje ćemo inače morati uvoziti. Rješenje za ovu situaciju postoji. Nažalost, vjerojatnije je da hrvatska polja dobro rode bez umjetnog gnojiva, nego da Milanović prizna vlastite pogreške. 

 

To što se dogodilo s Petrokemijom na najbolji mogući način oslikava glupost koja je napravljena Ovršnim zakonom i Zakonom o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima. U jeku histerije zbog tobože sporih provedbi naplate dugovanja i provedbi ovrha, a pod pritiskom Europske unije i stranih vlasnika naših banaka, u hrvatske zakone uvedene su odredbe po kojima je moguće građanima i tvrtkama potpuno blokirati račune. Pri tome nikoga nije bilo briga što tako nešto nije postojalo nigdje u Europi.

 

To što se dogodilo s Petrokemijom na najbolji mogući način oslikava glupost koja je napravljena Ovršnim zakonom i Zakonom o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima. U jeku histerije zbog tobože sporih provedbi naplate dugovanja i provedbi ovrha, a pod pritiskom Europske unije i stranih vlasnika naših banaka, u hrvatske zakone uvedene su odredbe po kojima je moguće građanima i tvrtkama potpuno blokirati račune.

Bilo je to vrijeme pregovora s Europskom unijom i imperativa za što brži završetak procesa pristupanja. Nije se nitko osvrtao ni na to što nigdje u Europi nije bilo propisano 0 promila za vozače. Mi smo bili pod pritiskom i kao takvi vrlo podatni da budemo pokusni kunići. Doduše, 0 promila ukinuli smo, ali potpune blokade zadržali smo. U 0 promila odvjetnici i javni bilježnici nisu vidjeli tako unosan posao. Tih je godina odvjetnik, a budući ministar pravosuđa Orsat Miljenić razvijao posao baš na ovrhama i potpunim blokadama računa.

 

Prije te sulude histerije, ovrhe su provođene tako da se dužniku uzimalo trećinu primanja, a dvije trećine ostajale su za život ili rad, ovisno o tome je li bilo riječ o pravnoj ili fizičkoj osobi. Onda se netko pametan i socijalno bešćutan sjetio da će dugovanja biti brže naplaćivana ako su uzmu sve tri trećine primanja. Kako će dužnik preživljavati, to nije bilo važno onome tko je osmislio takvu ideju. Ustvari, možda i jest.

 

Imam pravo sumnjati da je to namjerno napravljeno nakon što je premijer Milanović na Rabu izjavio kako austrijske zadruge Raiffeisen banke nisu baš slučajno krenule u ovrhe nad vlasnicima atraktivnih nekretnina na samoj obali. Nemali broj dobrih poduzeća na atraktivnim lokacijama za profitabilnu stambenu, odnosno apartmansku izgradnju promijenio je ovih godina vlasnike baš zbog tih potpunih blokada računa.

 

Sad na primjeru blokade Petrokemije imamo priliku vidjeti o čemu se ovdje radi. Po hrvatskim zakonima nema mogućnosti da se Petrokemiji za sudužnički dug uzima trećina prihoda. Uzima im se sve što je na računu. Petrokemija nema mogućnosti za rad. Ona je gotova. Umjetno ćemo gnojivo, dakle, uvoziti.

 

Petrokemija je blokirana na dan kad je u Saboru obavljeno drugo čitanje Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Atraktivne parcele namještaju se velikim poduzećima nauštrb malih poljoprivrednika. Kad već govorimo o velikima, jutros sam bio u jednome velikom trgovačkom maloprodajnom lancu. Poželio sam za doručak pojesti malo čvaraka. Zamolio sam prodavačicu da mi vagne deset dekagrama. „Domaćih ili austrijskih?“, upitala je prodavačica

 

„Zar i čvarke uvozimo?!“, uzviknula je bakica koja je čekala u redu iza mene. Ja sam pomislio da je dobro što još ima domaćih. Po svemu sudeći, neće još dugo.

 

Premijera i Vladu sitnice poput blokiranih računa ionako samo zamaraju. Premijer ne komentira Povećanje broja gladne djece u školama. Možda i bolje. Zamislite da kaže nešto kao što je rekao onoj gospođi u Gunji čiji je krov virio iz poplave, a on je pričao o puknutoj vodovodnoj cijevi. Ne bi bilo dobro ni da nešto kaže njegova potpredsjednica Milanka Opačić. Kad je zadnji put govorila o gladnoj školskoj djeci, za sve je okrivila male Rome. Zar od takvih ljudi treba očekivati da razumiju kakvu katastrofu izazivaju potpune blokade računa?

 

Zar od njih treba očekivati da razumiju kako ovog problema s Petrokemijom ne bi bilo da nije te gluposti s potpunim blokadama računa? Iskreno, siguran sam da oni ništa ne razumiju. Jedini koji razumije o čemu se ovdje radi jest ministar pravosuđa Orsat Miljenić, ali njemu uskoro ističe mandat i on se vraća u svoj odvjetnički ured i provođenju ovrha. Bez potpunih blokada računa to i nije tako unosan posao.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

blokada, petrokemija, blokada računa, hpb, ante gugo