Hrvatska

OTVORENO PISMO: Župan Žinić - premijeru:Vama i Vladi nije prioritet očuvanje radnih mjesta

HPB i Petrokemija državne tvrtke, pa se i na ovom primjeru jasno vidi da Vašoj Vladi, blago rečeno, očuvanje radnih mjesta nije prioritet.

Piše: PolitikaPlus

 Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izrazio je u nedjelju u otvorenom pismu predsjedniku Vlade Zoranu Milanović zabrinutost zbog blokade računa kutinske Petrokemije te ocijenio kako se na tom primjeru vidi da Vladi nije prioritet očuvanje radnih mjesta.

 

"Nakon vijesti da je Hrvatska poštanska banka (HPB) blokirala račune kutinske Petrokemije želim izraziti duboku zabrinutost zbog tog čina koji ne samo što dovodi u pitanje opstanak tvornice i radnih mjesta, nego i ozbiljno ugrožava Grad Kutinu i cijelu Sisačko-moslavačku županiju. Takva je politika to nerazumnija jer su i HPB i Petrokemija državne tvrtke, pa se i na ovom primjeru jasno vidi da Vašoj Vladi, blago rečeno, očuvanje radnih mjesta nije prioritet", navodi u pismu premijeru župan Ivo Žinić (HDZ).

 

Upozoravajući da Uprava i Nadzorni odbor Petrokemije već mjesecima bezuspješno pokušavaju uspostaviti dijalog s predsjednikom Uprave HPB-a kako bi se pronašlo rješenje za dugove - koje nitko ne osporava, Žinić ističe kako to "još jasnije dokazuje potpunu nezainteresiranost Vlade RH za spas jedine hrvatske tvornice mineralnih gnojiva".

 

"I činjenica da već mjesec i pol dana ignorirate moje pozive na tematsku sjednicu Županijske skupštine o teškome gospodarsko-socijalnom stanju u Sisačko-moslavačkoj županiji, na kojoj bismo tražili rješenja za opstanak Rafinerije, Petrokemije i Siscije, svjedoči o Vašoj potpunoj nebrizi za probleme u ovom dijelu Lijepe Naše", stoji u pismu sisačko-moslavačkog župana premijeru u kojem kaže i da se gospodarstvo Sisačko-moslavačke županije "urušava i zbog nerješavanja problema Rafinerije, a i tekstilna industrija Siscia ne može ući u predstečajnu nagodbu upravo zbog opstrukcije dviju državnih institucija".

 

"Na taj način, gospodine premijeru, samo nastavljate s pustošenjem naše županije koju je 10 godina uništavala i pljačkala Vaša dugogodišnja stranačka kolegica", stoji u otvorenom pismu župana Žinića premijeru Milanoviću.

Uputivši mu javni poziv na tematsku sjednicu Županijske skupštine, Žinić je Milanovića pozvao i da "na stranu stavi uskostranačke interese i predizborna nadmudrivanja te se hitno uključi u rješavanje gorućih problema gospodarstva i svih građana ove županije".

 

Nakon što je Stožer za obranu kutinske Petrokemije izvijestio da HPB u petak blokirao račune kutinske Petrokemije, Ministarstvo gospodarstva u subotu je izrazilo razumijevanje zbog zabrinutosti zaposlenika, uz ocjenu da je postupak HPB-a "neshvatljiv u trenutku kada Vlada provodi proces restrukturiranja i privatizacije te ulaže napore kako bi sačuvala proizvodnju i radna mjesta u toj tvrtki".

 

"Uprava i Nadzorni odbor Petrokemije već mjesecima ne uspijevaju uspostaviti bilo kakav dijalog s predsjednikom Uprave HPB-a, koji odbija svaki razgovor o mirnom i normalnom rješavanju duga, koji ne osporavamo i za koji su bila ponuđena različita rješenja. Svi prijedlozi bili su odbijeni od HPB-a", priopćio je Stožer.

 

Stožer za obranu kutinske Petrokemije zahtijeva da se blokada računa ukine već ponedjeljak, 9. ožujka, radi nastavka redovne proizvodnje i opskrbe tržišta. Ako taj zahtjev ne bude ispunjen, najavljuju da će radnici Petrokemije, svjesni svih mogućih posljedica, u potpunosti spriječiti isporuku mineralnih gnojiva hrvatskoj poljoprivredi.

 

I HPB se u subotu očitovao o blokadi računa tvrtke "Petrokemija" navevši kako je, nakon višekratne odgode, nažalost morao poduzeti korake za naplatu dijela svojih potraživanja. Kako se navodi, potraživanje HPB-a proizlazi iz jamstva za tvrtku koja ulazi u predstečajnu nagodbu te bi, objašnjava se, njihova naplata bez te mjere bila više nego upitna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sisak, župan, vlada