Tvrtke

NAPLATA: HPB od Petrokemije naplatila 12 milijuna kuna duga: Ne možemo opraštati dugove na teret vlasnika

'Banka nema mandat opraštati dugove na teret vlasnika i indirektno na teret svojih 630.000 klijenata.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska poštanska banka (HPB) objavila je u ponedjeljak kako je u slučaju Petrokemije naplatila svoje potraživanje u iznosu od 12 milijuna kuna, nastalo nakon što je na naplatu dospjelo jamstvo kojim je Petrokemija jamčila za obvezu privatnog poduzeća koje je završilo u predstečajnoj nagodbi, uz naglasak da "banka nema mandat opraštati dugove na teret vlasnika".

U priopćenju objavljenom nakon što su iz Petrokemije izvijestili o deblokadi računa, iz HPB-a navode kako banka maksimalno pažljivo postupa s imovinom koja joj je povjerena te poštuje pravila poslovanja i regulativu države, njenog većinskog vlasnika.

"Banka nema mandat opraštati dugove na teret vlasnika i indirektno na teret svojih 630.000 klijenata", ističu iz HPB-a.

"U konkretnom slučaju Petrokemije, jamstvo kojim je poduzeće u državnom vlasništvu jamčilo za obvezu privatnog poduzeća koje je završilo u predstečajnoj nagodbi ne može biti oprošteno na teret Banke", navodi se u priopćenju HPB-a.

Dodaju da je spomenuto jamstvo dospjelo na naplatu prije pet mjeseci te da od tada pregovaraju s Petrokemijom, "s čime su bila upoznata i nadležna ministarstva". S današnjim danom (9. ožujka) Banka je naplatila svoje potraživanje u iznosu od 12 milijuna kuna.

Pritom ističu da je ta banka "pod posebnom paskom Europske komisije i HNB-a upravo zbog nebankarskog odobravanja i naplate kredita u prošlosti".

Deblokadu Petrokemije pozdravio je ponedjeljak i gradonačelnik Kutine Andrija Rudić, ističući kako je ova situacija "bila dobar povod da još jednom podsjetimo hrvatsku javnost što Petrokemija znači, ali i da upozorimo da Kutina već predugo stresno živi i da se trebaju donijeti odluke koje će dugoročnije riješiti pitanje ove strateške hrvatske industrije".

Petrokemija: Deblokirani poslovni računi, dovoljno gnojiva za proljetnu sjetvu

Petrokemija je ranije u ponedjeljak objavila da su joj deblokirani poslovni računi nakon što je jednokratnim vraćanjem duga omogućena normalizacija odnosa s Hrvatskom poštanskom bankom (HPB).

Iz Petrokemije su pritom naveli kako je, unatoč činjenici da je Uprava kutinske tvrtke ponudila HPB-u prihvatljivi model za rješenje nastalog duga, HPB u petak, 6. ožujka, proveo blokadu poslovnih računa Petrokemije.

"Uprava Petrokemije ponovno napominje da do navedene blokade nije trebalo doći jer je bilo ponuđeno prihvatljivo rješenje za osiguranje potpunog pokrivanja potraživanja HPB", naglašavaju iz kutinske tvornice umjetnih gnojiva.

Ponavljaju kako su osigurane dovoljne količine mineralnog gnojiva za proljetnu sjetvu te da ni na koji način u ovom važnom dijelu godine nije dovedena u pitanje opskrba hrvatske poljoprivrede.

Stožer za obranu kutinske Petrokemije u petak navečer je upozorio da je ranije taj dan Hrvatska poštanska banka blokirala račune Petrokemije te zatražio da se blokada računa ukine u ponedjeljak, 9. ožujka radi nastavka redovne proizvodnje i opskrbe tržišta. Ukoliko taj zahtjev ne bude ispunjen, tada su najavili da će radnici Petrokemije spriječiti isporuku mineralnih gnojiva iz tvornice.

Iz Stožera su u ponedjeljak također izvijestili da je danas riješena blokada računa Petrokemije te da je do toga došlo maksimalnim naporima Uprave da udovolje zahtjevima HPB-a.

"Ovime je osigurana daljnja opskrba hrvatskog tržišta nužnim količinama mineralnih gnojiva", navodi se u priopćenju Stožera.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

blokada, petrokemija, HPB