Tehnologija

NOVITET: Nova platforma Applea prikuplja podatke o zdravstvenom stanju

Appleova platforma, razvijena u suradnji s bolnicama i sveučilišnim medicinskim centrima, koristi postojeće senzore kako bi prikupljala podatke o zdravlju i bolesti korisnika.

Piše: PolitikaPlus

Nova platforma Applea ResearchKit, predstavljena u ponedjeljak, prikupljat će podatke o zdravlju korisnika 700 milijuna IPhonea u svijetu i pomagati u zdravstvenoj dijagnostici i medicinskim istraživanjima.

 

Appleova platforma, razvijena u suradnji s bolnicama i sveučilišnim medicinskim centrima, koristi postojeće senzore na iPhoneu kako bi prikupljala podatke o zdravlju i bolesti korisnika. Prvih pet stvorenih aplikacija služit će u dijagnostici astme, raka dojke, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i Parkinsonove bolesti, objavio je Appleov dužnosnik Jeff Williams na predstavljanju u San Franciscu. Tako će aplikacija za Parkinsonovu bolest na temelju analize glasa ili tapkanja po ekranu IPhonea osjetljivih na dodir otkrivati minimalne tremore koji mogu biti prvi znak te bolesti.

 

Ideja je, kaže Williams, povezati znanstvenike i liječnike s korisnicima IPhonea koji su voljni sudjelovati u istraživanjima i projektima prikupljanja podataka ili drugim javnozdravstvenim inicijativama. Pet aplikacija, koje su sada na raspolaganju, znače da se takva istraživanja mogu širiti eksponencijalno izvan okvira tradicionalnih zdravstvenih istraživanja. Znanstvenica Kathryn Schmitz sa sveučilišta Pennsylvania kaže kako platforma primjerice omogućava kontinuirane kontakte s pacijentima koji su obuhvaćeni istraživanjem i tako vodi poboljšavanju njihova zdravlja kao i povećanoj mogućnosti pružanja zdravstvene skrbi.

 

Platformom se povećava i obuhvat ljudi pa tako osobe s puno većih geografskih područja mogu biti obuhvaćene istraživanjima, kaže Ray Dorsey, profesor neurologije s medicinskog fakulteta sveučilišta u Rochesteru. Apple neće imati pristup osjetljivim zdravstvenim podacima prikupljenim iPhoneima, kaže Williams, no nije pojasnio na koji se način oni mogu zaštititi od zloupotreba.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tehnologija, zdravlje, appel