Hrvatska

SPLIT: Traži ukupno milijun kuna: U travnju odluka o odšteti generalu Rahimu Ademiju

Njegov odvjetnik Čedo Prodanović nada se pozitivnom ishodu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Krajem travnja na Općinskom sudu u Splitu sutkinja Mirjana Rubić trebala bi donijet odluku o privatnoj tužbi generala Rahima Ademija koji zbog sedam mjeseci provedenih u haškom zatvoru od države traži milijun kuna odštete, a njegov odvjetnik Čedo Prodanović nada se pozitivnom ishodu.

Na drugom ročištu u utorak sutkinja je odbila prijedlog za saslušanjem svjedoka i najavila da će pravorijek donijeti 22. travnja čime će zaključiti predmet. General Ademi nije došao na raspravu jer za to nije bilo potrebe s obzirom da je iskaz dao na prvom ročištu.

"Predložili smo neke svjedoke, no sud je to odbio što može biti dobar i loš znak, ali s obzirom da okolnosti koje su se trebale dodatno utvrđivati putem svjedoka proizlaze iz same dokumentacije koja se nalazi u spisu onda ja u stvari i dalje gledam pozitivno na ishod samog postupka", kazao je Prodanović.

Na novinarski upit koja je dva svjedoka želio ispitati u sudnici Prodanović je kazao da se radi o dvije službene osobe od koje je jedna iz Ministarstva obrane, dok je druga bivši savjetnik nekadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića.

Njih dvoje su, nastavio je Prodanović, ušli u trag dokumentima koji su zatajeni prilikom slanja dokumentacije Haagu, a koji su išli u prilog obrani generala Ademija i nakon što su isti otkriveni i predani međunarodnom sudu optužnica je ustupljena Hrvatskoj. Ti su dokazi pomogli da se generala Ademija oslobodi optužbe, kazao je Prodanović.

Odvjetnika su novinari pitali i misli li da je sutkinja već donijela odluku s obzirom da je odbila prijedlog za saslušanjem svjedoka, na što je on kazao kako je to "očito čim je zaključila da joj svjedoci ne trebaju".

Prodanović je pojasnio da je njegov klijent tužio Hrvatsku jer je neosnovano i svjesno izručen Haagu te zato što su određena državna tijela zatajila dokumente koji su mu išli u prilog. "Potom su odlučili da se određena dokumentacija protiv njega šalje u Haag, a protiv drugih generala ne zbog čega je završio u pritvoru i bio optužen. Kada je obrana pribavila te sakrivene dokumente i kada je Haag vidio da nemaju više slučaj predmet su kao 'kukavičje jaje' ustupili hrvatskom pravosuđu koje ga je oslobodilo", kazao je Prodanović.

General Ademi u Haag je dragovoljno otišao u srpnju 2001. Na slobodu je pušten u veljači 2002. a naknadno je njegov slučaj prepušten hrvatskom pravosuđu.

Zbog ubojstva srpskih civila te paljenja njihovih kuća i imovine 1993. u Medačkom džepu, u prvom postupku koji je hrvatskom pravosuđu prepustio Haški sud, Ademi je oslobođen, dok je za ista nedjela pravomoćno osuđen ratni zapovjednik 9. gardijske brigade Mirko Norac.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rahim ademi, odšteta