Sport

REAKCIJA: FIFA i UEFA na strani HNS-a u priči oko izmjena Zakona o sportu

Svi članovi FIFA-e i UEFA-e moraju svojim poslovima upravljati neovisno i bez utjecanja bilo kojih trećih strana.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) i Europska nogometna federacija (UEFA) podržale su Hrvatski nogometni savez (HNS) koji je zatražio zaštitu zbog miješanja politike u sport nakon što su udruga Naš Hajduk i nekoliko saborskih zastupnika zatražili izmjene Zakona o sportu.

Novim prijedlogom se traži transparentnost u poslovanju sportskih klubova, kao i uvođenje obveze sportskim klubovima da objave financijska izvješća. Između ostalog zabranilo bi se biranje na funkcije u sportu osoba koje su pravomoćno prekršajno osuđene po Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i izrečena im je mjera zabrane pristupa stadionima.

HNS je dobio dopis koji su zajednički potpisali glavni tajnik FIFA-e Jerome Valcke i glavni tajnik UEFA-e Gianni Infantino i u kojem se podsjeća kako svi članovi FIFA-e i UEFA-e "moraju svojim poslovima upravljati neovisno i bez utjecanja bilo kojih trećih strana".

U priopćenju se navodi kako bi predložene izmjene i dopune Zakona o sportu u Hrvatskoj mogle imati izravan utjecaj na ključna pitanja kao što su sastav opće skupštine Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), kao i sastav općih skupština članova HNS-a.

"Primijetili smo da bi, prema informacijama koje ste nam dostavili, predložene izmjene i dopune Zakona o sportu u Hrvatskoj, mogle imati izravan utjecaj na ključna pitanja kao što su sastav opće skupštine Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), kao i sastav općih skupština članova HNS-a. Stoga bi se provođenje predloženih izmjena i dopuna smatralo uplitanjem države u nogometne poslove, a što bi bilo neprihvatljivo i za FIFA-u i UEFA-u," stoji u priopćenju.

FIFA i UEFA navode kako u bilo kojem postupku kojemu su cilj izmjene i dopune Zakona o sportu koji se primjenjuje u Hrvatskoj HNS treba biti prethodno konzultiran, te da HNS mora uvijek u cijelosti ostati slobodan odlučivati o broju ili postotku zastupnika različitih prije definiranih dionika (kao što su klubovi, lige ili igrači), a koji imaju pravo prisustvovati općoj skupštini HNS-a.

"U ovim okolnostima, FIFA i UEFA žurno zahtijevaju da HNS o ovom zajedničkom stajalištu obavijesti relevantne vlasti kako prije spomenute izmjene i dopune Zakona o sportu ne bi bile usvojene u Hrvatskom saboru," poručili su iz krovnih nogometnih organizacija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zakon o sportu, fifa, uefa, hns