Hrvatska

JASNA PORUKA: Šuica u EP-u o Crnoj Gori: Hitno obeštetiti logoraše, riješiti Prevlaku i nastaviti europski put!

'U cilju očuvanja dobrosusjedskih odnosa i dalje ćemo ustrajati na rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja sa Crnom Gorom.'

Piše: PolitikaPlus

Ususret sutrašnjeg glasovanju o Izvješću o napretku Crne Gore za 2014. godinu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, predstavnici Vijeća EU, Europske komisije i europarlamentarci pohvalili su ostvareni napredak, ali su i ukazali na ono što EU očekuje od crnogorskih vlasti na putu u Europsku uniju. U raspravi je sudjelovala i voditeljica hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica koja je izrazila  zadovoljstvo jer su svi amandmani hrvatske EPP delegacije uvršteni u tekst Rezolucije, bilo kao kompromisni ili samostalni.

 

"U cilju očuvanja dobrosusjedskih odnosa i dalje ćemo ustrajati na rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja sa Crnom Gorom i to u ranoj fazi pristupnih pregovora s EU, kako između ostaloga stoji u Rezoluciji. Posebno naglašavam poziv Europskog parlamenta koji će biti upućen Crnoj Gori na brzo i učinkovito rješavanje graničnih pitanja, a ovdje posebno ističem granicu na Prevlaci", poručila je zastupnica Šuica.

 

Vrijedi istaknuti da Parlament u Izvješće prepoznaje Boku Kotorsku kao multietničku sredinu te poziva vlasti na očuvanje i zaštitu multinacionalnog identiteta toga područja.

 

Za kraj Šuica je istaknula da je važno provesti učinkovite istrage o ratnim zločinima u skladu s međunarodnim normama bez odlaganja, te je dodala kako EU očekuje od Crne gore da efikasno provede zaključke Europskog parlamenta, dok će s druge strane Hrvatska i dalje podupirati njezin europski put dijeleći  bogato iskustvo u pregovorima s EU.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ep, crna gora, dubravka šuica, hrvatska, eu