Marko Marinić

KOLUMNA MARKA MARINIĆA: Bandićevo pritvaranje je Milanovićevo lutanje

Svakim potezom od Milana Bandića prave većeg mučenika, a mučeništvo je put ka kanonizaciji.

Piše: Marko Marinić

Sve ću ih pobacati kroz prozor! Navodno je rečenica koju je Zoran Milanović izrekao prvi dan kad je postao šef na Iblerovom trgu. Obećanje o letu iz SDP-ove središnjice odnosilo se na Milana Bandića i njegove ljude. Za ispunjenje obećanja tražio je povod, da bi mu ga na koncu dao sam Bandić kandidiravši se mimo Partijskih organa za Predsjednika države. No, nije Zoranu bio cilj izbaciti Miću iz SDP-a već ukloniti ga s gradonačelničke dužnosti i pokušati se domoći najizdašnijeg proračuna u Hrvatskoj - i najvećeg poduzeća, Zagrebačkog holdinga. To je već malo teži cilj jer u njemu se pitaju i zagrebački birači, a oni u sve većem broju povjerenje daju aktualnom gradonačelniku.

Svakim novim potezom od Milana Bandića prave većeg mučenika, a mučeništvo je put ka kanonizaciji. Najava osnivanja stanke, davanje ostavke, raspisivanje izbora u Zagrebu, Bandićevo kandidiranje i vjerojatno nadmoćna pobjeda je scenarij koji su Zoran Milanović i njegovi pajdaši u zadnji čas morali spriječiti.

No, jesu li spriječili ili su učinili još veću uslugu pritvorenom gradonačelniku, a sebi zabili još jedan autogol u nizu?Na posljednjim lokalnim izborima Milan Bandić je porušio sve teorije koje su godinama plasirane iz raznih političkih tabora u glavnom gradu. Kako je Zagreb crveni i nitko drugi ne može pobijediti, kako nezavisne liste i kandidati nemaju šanse za uspjeh, kako na izborima odlučuju stranački strojevi… Da bi on i njegova lista imali više nego SDP i HDZ zajedno. Da bi pobijedila opcija koja nije ni lijeva ni desna već nekakva građansko narodnjačka. Kako god, premijer i SDP ostadoše bez zagrebačkog proračuna, ustanova i Holdinga, odnosno, bez novca i mogućnosti zapošljavanja stranačkih podobnika i koalicijskih apetitlija. Tako da se morala pokrenuti nova akcija. 

Agram je dobro izabrano ime jer cilj i jest ovladati Zagrebom, pa makar i na silu. Pa su se na silu nastojali prikupiti dokazi koji će poslati u zatvor i političku prošlost Milana Bandića. Materijalnih, koliko vidimo, baš i nije bilo, pa je nakupljeno blizu dvjesto svjedoka koji bi trebali svjedočiti o svemu i svačemu, ali o ničem krucijalnom, opipljivom, zgražavajućem. Navodno je muljao  s lovom u izbornoj kampanji. Pa svi muljaju već dva desetljeća i on nije nikakav izuzetak. Problem su oduvijek bili nedorečeni i nelogični zakoni i propisi koji su trebali urediti  područje financiranja izbornih promidžbi. Odobrio je da službenim gradskim automobilom odvezu bolesnu Milu Horvat na operaciju u Austriju. Pa, za to mu kapa dolje. Što ne procesuiraju i Josipa Kregara koji je u vrijeme dok je bio zagrebački povjerenik ustupio službeni automobil za prijevoz invalidne djevojčice u školu. Kregaru su se tada i mediji, i političari i javnost klanjali, a danas mediji i političari za sličan čin od javnosti zahtijevaju giljotinu za gradonačelnika.

I tu je i najveći problem Zorana Milanovića. Javnost. U rukama mu je represivni aparat, a sudstvo mu po svojoj ulizivačkoj navadi ispunjava želje, mediji u slučaju Agram idu na ruku, ali javnost ipak nema. Štoviše, svakim potezom od Milana Bandića prave većeg mučenika, a mučeništvo je put ka kanonizaciji. Najava osnivanja stanke, davanje ostavke, raspisivanje izbora u Zagrebu, Bandićevo kandidiranje i vjerojatno nadmoćna pobjeda je scenarij koji su Zoran Milanović i njegovi pajdaši u zadnji čas morali spriječiti.

No, jesu li spriječili ili su učinili još veću uslugu pritvorenom gradonačelniku, a sebi zabili još jedan autogol u nizu?

Sjetimo se Vladimira Ferdeljija i Mirele Holy. Narasli su na Milanovićevom žrtveniku. Daljnji rasplet ne zna više nitko. Bandiću vratili gradonačelničke ovlasti, i poslije dva sata ga zatvorili. U zemlji Hrvatskoj sve je moguće. Mala zemlja za velike gluposti. No, u svakom slučaju ostaje gorak okus i opasna praksa činjenice da se politička pitanja rješavaju uhićenjima i pritvaranjem, fizičkim eliminacijama. To je činjenica zbog koje bi se svi trebali zamisliti, pa i oni kojima danas odgovara takav poremećen sustav. Sutra  mogu i sami postat njegove žrtve.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

afera agram, zoran milanović, milan bandić, marko marinić