Hrvatska

ŠEF HDZ-A: Karamarko: Sandra Švaljek neće biti kandidatkinja HDZ-a za zagrebačku gradonačelnicu

Karakterističan je dan kad se Milana Bandića diže i vraća u Remetinec

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u Đurđevcu u vezi s medijskim napisima da HSS kao koalicijski partnera, uoči parlamentarnih izbora, traži 15-postotni udio u novoj vladi kako su se dogovorili da "neće biti nikakve podjele ratnog plijena, kao što je to učinila aktualna vlast."

 

Uoči večerašnje proslave 25. obljetnice osnutka HDZ-a u Koprivničko-križevačkoj županiji, u Domu kulture u Đurđevcu Karamarko je u vezi s napisima o HSS-ovim uvjetima rekao da nisu na taj način razgovarali. "No, legitimno je od koalicijskog partnera da ima svoja očekivanja. Ono što smo se u startu dogovorili je to da neće biti nikakve podjele ratnog plijena kao što je to učinila aktualna vlast", rekao je Karamarko novinarima. Istaknuo je da će njegova vlada "biti ekspertna, a javna poduzeća moraju preuzeti kvalitetni menadžeri, a ne politički i stranački podobnici".

 

Novinari su ga pitali i što čekuje od sutrašnjeg sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost.

 

"Ništa ne očekujem. Vrijeme je da se napokon sastanu i razgovaraju o pravim temama, a ima ih previše. Očekujem ipak da će se dogovoriti oko nadzora nad pojedinim strukturama u zemlji za koje postoji indikacija da ne rade onako kako treba", istaknuo je Karamarko.

 

Na pitanje hoće li HDZ-ova kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu biti zamjenica Milana Bandića Sandra Švaljek, odgovorio je da je HDZ najjača hrvatska stranka te da će imati svojeg kandidata.

 

U vezi s novim pritvaranjem Milana Bandića, Karamarko je rekao da je "karakterističan dan kad ga se diže i vraća u Remetinec". "Isti dan mu je rečeno da može biti gradonačelnik i vraća ga se natrag u pritvor. Ne bih htio ništa tvrditi, ali opet se ponavlja ona slučajnost prvog uhićenja", ocijenio je Karamarko.

 

Odgovarajući na pitanje o regionalizaciji, rekao je da bi zadržao broj županija, ali bi ih racionalizirao, smanjio broj zaposlenih i digitalizirao njihov rad, a o broju općina razmišlja.

 

O 25-oj obljetnici HDZ-a u Koprivničko-križevačkoj županiji, predsjednik te stranke je istaknuo da su ljudi koji su prije 25 godina "krenuli na neizvjestan put bili hrabri jer se nije znalo što će biti s Hrvatskom". "To je značajna godišnjica i na tome im čestitam", poručio je Karamarko.

 

Prije svečane sjednice u Đurđevcu, međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač u Koprivnici je na pročelju zgrade "Domoljub" otkrio spomen-ploču u povodu proslave 25. obljetnice HDZ-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hdz, tomislav karamarko, hss