A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/R-S/Slavko%20Linic.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Slavko Linić: Milanović je liberal koji štiti bogate | Politika+
Hrvatska

POREZ NA NEKRETNINE: Slavko Linić: Milanović je liberal koji štiti bogate

Poruka je bila jasna: Uzet će se bogatima, uzet će se onima koji špekulativno drže nekretnine.

Piše: PolitikaPlus

Vlada je odustala od uvođenja poreza na nekretnine, iako smo se na primjenu toga zakona već s prvim danom sljedeće godine obvezali Europskoj komisiji, u Programu konvergencije. K tome taj je zakon uvršten i među osam ekonomskih preporuka Komisije koje trebamo ispuniti ove godine.


O tome može li nam to stvoriti probleme s Europskom komisijom te hoće li se umjesto tog poreza uvesti neka druga mjera raspravljalo se u jutrošnjoj emisiji "U mreži Prvog".


Bivši ministar financija Slavko Linić rekao je kako teret poreznog opterećenja treba prebaciti na bogate građane. Milanović je očito liberal koji štiti bogate, a ne ono što promiče SDP, naglasio je Linić. Linić je rekao da je Ministarstvo Vladi do kraja 2012. godine dalo kompletan dokument poreza na nekretnine u kojemu je ostvaren nemali zahtjev premijera - da se građanima i poduzetnicima koji koriste svoje nekretnine, čak i drugu nekretninu, ne smije porezom uzeti više nego komunalnom naknadom.  Poruka je bila jasna: Uzet će se bogatima, uzet će se onima koji špekulativno drže nekretnine - dodao je. Smeta mu što u Vladi kažu da nisu pripremljeni jer je, kako je rekao, 2012. godine sve bilo spremno.


Goran Marić, saborski zastupnik HDZ-a rekao je kako 500 milijuna kuna koliko se očekuje da bi se prikupilo od poreza na nekretnine, toliko država plaća unajmljivanje nekretnina od fizičkih osoba dok u isto vrijeme ima toliko nekretnina u svom vlasništvu. Marić je ustvrdio da bi svaka ozbiljna država taj problem riješila u godinu dana, ali ga naša ne rješava već tri godine, kao što se nije rješavao ni prije.


Naglasio je kako ima toliko mogućnosti za povećanje prihoda i smanjenje rashoda da se ne smije govoriti o novim poreznom opterećenju, posebno ne dok smo u krzi.Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić izjavio je jučer da će se eventualno odustajanje ili ne odustajanje od uvođenja poreza na nekretnine od 2016. godine razmotriti u sklopu predstojećih razgovora o reformama. To ćemo vidjeti sad u ovim razgovorima oko reformi, ali u ovoj godini od toga sigurno nema ništa, kazao je Grčić.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slavko linić, nekretnine, zoran milanović