Mojbiz

STAV: Anka Mrak Taritaš: Prerano je za uvođenje poreza na nekretnine

'Prvo treba stvoriti preduvjete za njegovo uvođenje.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednica zagrebačkog HNS-a i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš rekla je u petak da je prerano za porez na nekretnine jer prvo treba stvoriti preduvjete za njegovo uvođenje.

"Mjera uvođenja poreza na nekretnine bila je predviđena do 1. siječnja 2016. i ona će biti prolongirana. Preuranjeno je uvesti ga i zatrpati administraciju s istim brojem žalbi koliko imate rješenja, nije pravi trenutak", rekla je Mrak Taritaš na predstavljanju programskih smjernica zagrebačkog HNS-a.

Najavila je da će cijelu godina biti iskorištena za stvaranje preduvjeta za uvođenje tog poreza. "Rekli smo da ćemo stvoriti preduvjete za uvođenje poreza na nekretnine do 1. siječnja 2016., s tim što postoji tekst koji govori u prilog tome da je realno za očekivati da bi to bilo do 2020. Za to sam i ja digla ruku", kazala je.

Naglasila je kako je najvažnije napraviti dobru bazu podataka, kako bi stvorile dobre osnove za uvođenje poreza koji imaju i neke druge zemlje EU-a, ali s drugačijom poreznom politikom.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenje zajedno s Ministarstvom financija i Ministarstvom pravosuđa razmatra načine i alate za uvođenje poreza na nekretnine i Europska unija to zna, istaknula je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

porez na nekretnine, Anka Mrak Taritaš