Hrvatska

ZAGREB: Branitelji se uputili prema Milanovićevom stanu, antiprosvjednici blokirani

'Nije imao hrabrosti 90-tih stati u obranu domovine.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

U iščekivanju dolaska stotinjak članova pokreta Occupy Croatia koji su pod motom "Stop teroru šatoraša" krenuli oko 14,30 sati s Trga bana Jelačića prema šatoru, nekoliko tisuća branitelja koji mjesecima prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja formiralo je svoju kolonu i krenulo Savskom prema, kako su najavili, stanu premijera Zorana Milanovića u Krajiškoj ulici.

Na križanju s Vukovarskom dočekao ih je kordon policije koja je branitelje, na čijem čelu su bili najteži invalidi u kolicima, nakon desetak minuta ipak propustila.

Branitelji su skrenuli u Vukovarsku te nastavili Andrašecovom i Brozovom prema Krajiškoj ulici.

Promet je na tom području zatvoren, a osigurava ga velik broj temeljnih i specijalnih policijaca koji su raspoređeni duž ulica i u policijskim maricama.

Istovremeno je s Trga prema Savskoj uz osiguranje policije krenulo stotinjak antiprosvjednika - manje nego prošli puta, no međutim, policijska blokada zaustavila ih je već u Frankopanskoj na križanju s Varšavskom kako se ne bi susreli s braniteljskom kolonom koja je u tom trenutku bila u nedalekoj Brozovoj.

Prije polaska, jedan od vođa braniteljskog prosvjeda Đuro Glogoški izjavio je kako traže dostojanstvo za svakog hrvatskog branitelja, svakog člana njegove obitelji i svakog čovjeka koji živi u hrvatskoj državi.

"Nažalost, svjedoci smo da mnogi ignoriraju ono o čemu govorimo. Nažalost, oni koji su na čelu institucija ove države i nakon 146 dana nemaju razumijevanja za one koji su temelj hrvatske države, a to su hrvatski branitelji. Gaze po grobovima onih koji su dali svoj život za samostalnu i slobodnu hrvatsku domovinu", rekao je.

Podsjetio je da su uputili dopise i čelnicima Sabora, Vlade, Ustavnog suda, bili i na razgovoru kod predsjednice republike i Sabora.

"Nažalost, postoji čovjek koji cijelo vrijeme ignorira hrvatske branitelje, a to je predsjednik vlade. Nije imao hrabrosti 90-tih stati u obranu domovine, nema ni hrabrosti danas razgovarat s hrvatskim braniteljima", rekao je.

Poručio je braniteljima da na Trgu bana Jelačića postoji skupina ljudi koja prosvjeduje protiv hrvatskih branitelja koji već 146 dana prosvjeduju u Savskoj. "Tko stoji iza njih pokazat ćemo danas. Pokazat ćemo našim hodom prema onom mjestu tko je glavni i odgovoran za antiprosvjede protiv hrvatskih branitelja, tko je odgovoran za to što su hrvatski branitelji u Savskoj 66, tko je odgovoran zašto se ne poduzima ništa protiv ratnih profitera, protiv onih koji su pljačkali hrvatsku domovinu", rekao je Glogoški braniteljima prije nego su se uputili prema stanu u kojem stanuje premijer Milanović.

S druge strane, antiprosvjednici su poručivali kako "nacionalizam ubija" te pozivali članove kolone da ne nasjedaju na provokacije.

Dražen Heroić, predsjednik Udruge slobodarskih aktivista, izjavio je kako su prije prosvjeda bili na obavijesnom razgovoru.

"Očito je da je jedina pouka iz svih ovih prosvjeda da smo mi građani drugog reda. Mi koji ćemo danas šetati dijelimo niz vrijednosti, slobodu, pravednost i jednakost - za razliku od druge strane koja ne vidi ništa osim nacionalizma i nekih kršćanskih vrijednosti", rekao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjed, branitelji, occupy croatia