Hrvatska

JASNO I GLASNO: ORaH: Prosvjed u Savskoj je nelegitiman, nelegalan i mora biti okončan

'Njihovo djelovanje izlazi izvan okvira zakona Republike Hrvatske.'

FOTO: Zvonimir Mahečić
FOTO: ORaH
Piše: PolitikaPlus

Stranka ORaH priopćila je da je podržala javni prosvjed "Stop teroru 'šatoraša'" održan u subotu u Zagrebu jer je "jako zabrinuta" zbog aktivnosti prosvjednika okupljenih pred zgradom Ministarstva obrane, njihovo djelovanje smatra nelegitimnim, nelegalnim i potencijalno vrlo opasnim te poziva na okončanje braniteljskog prosvjeda u Savskoj.

"Njihovo djelovanje izlazi izvan okvira zakona Republike Hrvatske te izvan legitimnih okvira izražavanja prosvjednih stavova. Vlada, posebice resorno ministarstvo, svjesno ne obavljaju temeljnu zadaću zaštite pravnog poretka i svojim postupcima perpetuiraju situaciju i stanje straha zbog stranačkih političkih interesa," ističe autor ORaH-ove politike nacionalne sigurnosti Zvonimir Mahečić, navodi se u priopćenju.

Skupina branitelja okupljena u Savskoj nema legitimitet predstavljanja cijele populacije branitelja i ne može monopolizirati predstavljanje braniteljske populacije i dokidati pluralizam, kako ove populacije, tako i društva u cjelini, kaže se u priopćenju iz ORaH-a, koji postupke prosvjednika smatra pokušajem rušenja ustavno-pravnog poretka i zazivanja izvanrednog stanja. Iznimno je neodgovorno pogoršavati već sada tešku situaciju traženjem dodatnih prava koja mogu biti ostvarena samo isključivo na uštrb drugih građana, ističe se.

ORaH upozorava kako se društveni i ekonomski problemi ne mogu rješavati na cesti i apelira da se taj prosvjed okonča "prije nego što situacija eskalira i potpuno izmakne kontroli".

Slučaj prosvjeda ispred zgrade Ministarstva branitelja ne smatramo braniteljskim prosvjedom, već prosvjedom jednog dijela braniteljske skupine interesno i politički povezane s HDZ-om, kaže se u priopćenju. S druge strane, Vlada na čelu sa SDP-om svjesno ne poduzima ništa i koristi nastali strah u javnosti u svrhu kampanje za predstojeće izbore potpuno jednako kao i HDZ, ocjenjeuje ORaH.

Smatramo da je braniteljima, nakon što su obranili Hrvatsku, potrebno dati priliku da budu graditelji Hrvatske te je obveza politike stvoriti pozitivan okvir za rad i zapošljavanje braniteljske populacije. ORaH snažno podržava sve proizvodne braniteljske zadruge i to smatramo pravim načinom pozitivnog djelovanja branitelja i njihove pozitivne integracije u društvo, ističe se.

Smatra kako nema potrebe za posebnim statusom branitelja u Ustavu "jer su branitelji zajedno sa svim ostalim jednakopravnim građanima već uključeni u Ustav Republike Hrvatske", kaže se među ostalim u priopćenju koje je potpisao glasnogovornik ORaH-a Dean Šarčević.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

savska 66, prosvjed, branitelji, ORaH