Burze

SVJETSKE BURZE: U fokusu ulagača na Wall Streetu sjednica Feda

Ako ovoga tjedna iz priopćenja Feda bude izostavljena riječ 'strpljivi', bio bi to alarm za buđenje svima

Piše: PolitikaPlus/Hina

U fokusu ulagača na Wall Streetu ovoga će tjedna biti sjednica čelnika američke središnje banke, a ako u njihovom priopćenju ne bude navedeno da će biti 'strpljivi' po pitanju kamata, to će značiti da će već u lipnju povećati kamate, što bi loše utjecalo na tržište dionica.

 

Dow Jones pao je prošloga tjedna 0,6 posto, na 17.749 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,9 posto, na 2.053 boda, a Nasdaq indeks 1,1 posto, na 4.871 bod. Pad tih indeksa tri tjedna zaredom posljedica je strahovanja ulagača od povećanja ključnih kamatnih stopa Feda već u lipnju. Od kada je prije desetak dana objavljeno izvješće o snažnom rastu zaposlenosti u SAD-u u veljači, S&P 500 indeks izgubio je 2,6 posto. Cijene bi dionica mogle i dodatno pasti, ako čelnici Feda iz svog priopćenja nakon sjednice izbace obećanje da će biti 'strpljivi' po pitanju kamata. Većina analitičara očekuje da će upravo to učiniti, što bi značilo da Fed kani povećati cijenu novca u lipnju, po prvi puta od 2006. godine.

 

Ipak, još je puno onih koji smatraju da zbog niske inflacije i usporavanja rasta američkog gospodarstva do povećanja kamata neće doći u lipnju, već najranije u rujnu. "Ako ovoga tjedna iz priopćenja Feda bude izostavljena riječ 'strpljivi', bio bi to alarm za buđenje svima", kaže Torsten Slok, ekonomist u Deutsche Bank Services. Dio analitičara smatra da posljednji pad cijena dionica predstavlja samo predah na tržištu prije novog uspona jer bi jačanje gospodarstva, koje bi moglo dovesti po povećanja kamata, isto tako moglo podržati uspon cijena dionica.

 

Međutim, situaciju na tržištu otežava snažan uspon dolara, što loše utječe na američke kompanije koje posluju u inozemstvu jer zbog toga njihovi proizvodi postaju skuplji, pa će im pasti prihodi i zarade.

 

U petak je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo najvišu razinu od travnja 2003. godine. Uspon dolara u proteklih godinu dana od oko 25 posto u odnosu na košaricu valuta mogao bi dovesti do pada zarada po dionici američkih kompanija od 10 posto, pokazuje analiza Bank of America Merrill Lynch.

 

Zbog toga u najnovijoj anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju ove godine biti 2,7 posto manja u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, fed, dow jones, nasdaq, svjetske burze