Hrvatska

SADA ZAJEDNO!: POGLEDAJTE VIDEO HND: Stop cenzuri otkazom na HRT-u

Najbolje bi bilo da glavni ravnatelj Goran Radman uvaži odgovor koordinacije sindikata HRT-a i odustane od ova dva najavljena otkaza. Pozivamo Radmana da to učini, a ako to ne učini s punim pravom možemo tražiti njegovu ostavku - kazao je Anton Fiolić.

Piše: PolitikaPlus

Točno u podne u HND-u je održana konferncija za novinare , a povod su najavljeni otkazi Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić s HRT-a. Na konfernciji "Stop cenzuri otkazom" okupilo se oko 80-tak ljudi. U priopćenju se poziva glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana da povuće odluku o otkazima.

 

 

Ovi su otkazi demonstracija sirove moći poslodavca i jasna poruka drugima da o stanju na HRT-u ne govore. Da zaposlenici ne vide, ne čuju i ne 'talasaju' jer će ih val najoštrijih sankcija sigurno poklopiti. Sloboda govora dar je očito samo za odabrane, u suštini ovo predstavlja odmazdu, a glavni cilj odmazde je sijanje straha. Stoga pozivamo Sabor i njegova tijela, nadležno Ministarstvo kulture, građane, kolege novinare i ostale institucije da nam pomognu u izgradnji nacionalnog javnog servisa kao mjesta odgovornosti i slobode javne riječi, stoji u prioćenju novinara s HRT-a  a prenosi Večernji.hr.

 

Pri tom su naveli da osim ove dvije najave otkaza već je otkaz dobila kolegica Karolina Vidović Krišto, naravno, posve neprihvatljivo i to samo zato što je potaknula internu raspravu na HRT-u o odredbama etičkog kodeksa HRT-a koji im brani iznošenje stavova u javnosti. Budući da je zaposlenicima HRT-a i dalje zabranjeno javno istupati potom su na konferenciji govorili odvjetnici Hloverke Novak Srzić i Elizabete Gojan, Ivo Farčić i Krešimir Škarica. Obojica su ustvrdili da su najave otkaza posve nelegitimne i neustavne, smatrajući da do ove situacije uopće nije trebalo doći. Pritom su isporučili pravoj službi HRT-a da bi se bolje trebala upoznati s ustavnim pravima građana.

 

 

 

Anton Filić, predsjednik sindikata novinara Hrvatske kazao je potom da neki poslodavci misle kako sloboda govora prestaje na pragu njihovih medijskih kuća, a novinari na to nikako ne mogu pristati. Ponovio je da je Ustav iznad bilo kojeg etičkog kodeksa. - Najbolje bi bilo da glavni ravnatelj Goran Radman uvaži odgovor koordinacije sindikata HRT-a i odustane od ova dva najavljena otkaza. Pozivamo Radmana da to učini, a ako to ne učini s punim pravom možemo tražiti njegovu ostavku - kazao je Filić dodavši da bi bilo šteta da HTV ostane bez emisije Damin gambit koju vodi Gojan te je usput predložio da možda ne bi bilo loše da Gojan u jednoj od narednih emisija ugosti Novak Srzić pa da tamo rasprave nastalu situaciju.

 

 

 

Predsjednik HND-a Zdenko Duka ponovio je kako je HND šokiran Radmanovom odlukom o otkazima te je još jednom podcrtao da novinari imaju pravo govoriti i o onome što se događa u njihovim vlastitim medijskim kućama. Još je jednom istaknuo kako je Elizabeta Gojan bila nakon emisije inauguracije izložena prijetnjama i uvredama koje su se odnosile čak i na njezinu obitelj. - Branimo pravo i Elizabete Gojan i Hloverke Novak Srzić da istupaju javnosti i pozivamo sve institucije koje mogu pomoći da se otkazi njima spriječe - kazao je Duka.

 

Uz Elizabetu Gojan koja je bila prisutna u HND-u bila je i Karolina Vidović Krišto koja je otkaz dobila zbog zahtjeva za internom raspravom o etičkom kodeksu, ona je ponovila da je otkaz dobila zbog interne komunikacije, ali je pritom izrazila razočaranje što potporu HND-a tada nije dobila prije nego što joj je dat otkaz. Zamjerila je Zdenku Duki što se tada založio za blažu kaznu prema njoj jer smatra da apsolutno nikakvu sankciju nije zavrijedila. Predsjednica etičkog povjerenstva HRT-a Mirna Zidarić potom je izjavila kako je Goran Radman odluku o otkazima Gojan i Novak Srzić donio bez da je protiv njih dviju stigla prijava etičkom povjerenstvu i bez mišljenja povjerenstva.

 

 

 

Inače, na konferenciji 'Stop cenzuri otkazom' u HND-u okupilo se oko 80 ljudi što kolega s HRT-a, što predstavnika civilne scene te sindikata i ministarstva poput Ozrena Matijaševića, Slobodana Prosperova Novaka, Jelene Berković, Eugena Jakovčića, Milana F. Živkovića, Sanje Sarnavke, Mirjane Rakić, Danice Juričić Spasović, Željko Stipić... Od HRT-ovaca u HND-u su bili Sanja Mikleušević Pavić, Robert Zuber, Gordan Mrđen, Hrvoje Zovko, Mario Raguž, Nikola Kristić, Sanja Šegedin Miriovsky, Mirna Zidarić, Damir Dević , Silvana Menđušić, Maja Sever... Prije početka press konferencije emitiran je kratki film kojeg su kolege s HRT-a snimili prije dvije godine kada su uputili javnosti apel za javnu televiziju, piše Večernji .hr

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

otkazi, Novak Srzić, Gojan, HRT