Mojbiz

MINISTAR: Siniša Hajdaš Dončić: Natječaj propao zbog preskupe ponude i Pružnih građevina

Poništen natječaj za radove na obnovi i izgradnji pruge Dugo Selo-Križevci.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je u srijedu u da je drugi natječaj za odabir izvođača radova na pruzi Dugo Selo-Križevci propao zbog previsoke cijene i uzimanja tvrtke Pružne građevine za podizvođača.

 

HŽ Infrastruktura je u utorak poništila natječaj za građevinske radove na obnovi i izgradnji drugog kolosijeka pruge Dugo Selo-Križevci, projekta sufinanciranog fondovima EU, a razlog poništenja su nezadovoljavajuće ponude pristigle na natječaj.

 

"U drugom krugu natječaja bile su samo dvije ponude, od kojih je jedan bila skuplja za 47 milijuna eura od predviđene cijene i nije mogla biti prihvaćena, a drugi ponuđač uzeo je za podizvođača Pružne građevine, što je suprotno propisima EU-a, izjavio je Hajdaš Dončić u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

 

Pojasnio je da su Pružne građevine u vlasništvu HŽ Infrastrukture i po propisima EU-a ne mogu biti jedan od izvođača radova, kani li se te radove dijelom platiti sredstvima EU-ovih fondova.

 

HŽ Infrastruktura sad ima pravo po skraćenom postupku, koji traje 45 dana, provesti natječaj, i to će i učiniti, kaže Hajdaš Dončić.

 

U vezi odustajanja od davanja autocesta u koncesije, podsjetio je da je odluka Vlade iz 2012. godine bila da se provede postupak monetizacije javnog duga nad tvrtkama Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ). To znači, dodaje, da Vlada nije odustala od monetizacije javnog duga nego da je sada u igri "model B", odnosno inicijalna ponuda dionica (IPO).

 

Ona je, po ministrovim riječima, također svojevrsna koncesija unutar koje bi tvrtka HAC ONC bila u 51-postotnom vlasništvu privatnih dioničara.

 

Na pitanje kako Vlada može osigurati da ti dioničari budu hrvatski građani i domaći mirovinski fondovi, odgovara kako se u prvom krugu IPO-a prednost smije dati hrvatskim građanima i tvrtkama sa sjedištem u Hrvatskoj, a da se u sljedećim krugovima mogu javiti i drugi. Hajdaš Dončić ocjenjuje da bi se IPO, "uz malo sreće", mogao organizirati u roku šest mjeseci. Ističe da će se trošarine na gorivo morati povećati, bez obzira uspije li IPO ili ne.

 

Hajdaš Dončić je kazao i da bi natječaj za gradnju Pelješkog mosta mogao biti raspisan u lipnju, srpnju ili kolovozu te da za takve velike projekte treba osigurati izvor domaće komponente financiranja, nepokrivene EU-ovim fondovima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ministar, natjećaj, pružne građevine, pruga