Zagreb

ODJECI: Kosor i Pavičić Vukičević o raskidu koalicije u zagrebačkoj Skupštini

'Mi ničim ne sporimo taj raskid, a mi smo i mirne savjesti zato što smo dobro djelovali u Gradskoj skupštini, a posebno zadnja četiri mjeseca.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) komentirajući odluku predsjednice Kluba zastupnika Milana Bandića, Jelene Pavičić Vukičević o raskidu koalicije s partnerima iz HSLS-a, HSS-a i HSU-a, rekao je u srijedu kako je to jednostrani čin, ali je legitiman.

"Znači, da bi netko bio u Sporazumu o suradnji moraju postojati dvije zainteresirane strane. Mi ničim ne sporimo taj raskid, a mi smo i mirne savjesti zato što smo dobro djelovali u Gradskoj skupštini, a posebno zadnja četiri mjeseca nakon privođenja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića", izjavio je Kosor.

Istaknuo je kako misli da su učinili sve da zadrže stabilnost i normalno funkcioniranje Gradske skupštine i gradskih institucija te najavio da će učiniti sve da, kao i posljednja četiri mjeseca, Gradska skupština funkcionira.

Kosor je naveo da im se zamjerilo što su organizirali tribine o izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba i Sesveta, te što su na dnevni red sjednice Gradske skupštine, zakazane za 26. ožujka, predložili izdvajanje Gradskog ureda za kulturu iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

"I treća neformalna primjedba prema nama je bila da podržavamo zamjenicu gradonačelnika gospođu Sandru Švaljek. Ona je zamjenica Milana Bandića. Ako su to naša tri grijeha, mi ta sva tri grijeha priznamo i ponovili bi ih ponovno", poručio je Kosor.

Istaknuo je i kako je njegova funkcija predsjednika Gradske skupštine moguća smijenjiva.

"Znači, kako politikom dođeš, tako politikom možeš i otići. Ja sam izabran sa više od 26 zastupnika, znači mora se prikupiti 26 zastupnika koji bi glasali za moj opoziv", kaže Kosor.

Predsjednica Kluba zastupnika liste birača nositelja Milana Bandića u Gradskoj skupštini, Jelene Pavičić Vukičević, izjavila je kako oni u Klubu Milana Bandića smatraju da nije prihvatljivo da Gradska skupština uređuje način funkcioniranja Gradske uprave.

"Izdvajanje sektora kulture iz Gradskog ureda za obazovanje, kulturu i sport kao prvo neće donijeti niti jednu lipu više proračunskog novca programima u kulturi, a kao drugo, način da se Gradska skupština petlja u organizaciju Gradske uprave smatramo neprihvatljivim", rekla je.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HSLS-a i HSS-a Nenad Matić (HSS) u srijedu je Hini potvrdio da su dobili e-mail od Jelene Pavičić Vukičević, predsjednice Kluba zastupnika liste birača nositelja Milana Bandića, da sporazum o suradnji u Gradskoj skupštini smatraju razvrgnutim. Matić je podsjetio da su taj sporazum sklopili prošle godine na inzistiranje gradonačelnika Milana Bandića. "Kao što smo funkcionirali i prije tog sporazuma, sada i dalje nastavljamo funkcionirati u Gradskoj skupštini, bez sporazuma", poručio je Matić.

Upitan kako će sada funkcionirati Gradska skupština i misle li možda ući u koaliciju s HDZ-om, Matić je rekao da oni nisu zaduženi za stvaranje većine u Gradskoj skupštini. "Onaj tko obnaša vlast, a to je zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek, mora tražiti većinu za svoje odluke", rekao je Matić.

Na pitanje znači li to da Švaljek više neće imati većinu u Gradskoj skupštini, Matić je poručio da će Klub HSLS-a i HSS-a podržati kvalitetne projekte Sandre Švaljek i sve ostale prijedloge koji su dobri.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREB, DARINKO KOSOR, JELENA PAVIČIĆ VUKIČEVIĆ