Burze

SVJETSKE BURZE: Gospodarski pokazatelji usmjerit će danas Wall Street

Nasdaq je u petak dosegnuo novu najvišu razinu u 15 godina, pa se sada nalazi samo 22 boda udaljen od rekordne razine.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U fokusu ulagača na Wall Streetu ovoga će tjedna biti makroekonomska izvješća, koja će pokazati u kakvoj je formi američko gospodarstvo, o čemu će idućih mjeseci ovisiti odluka Feda o kamatnim stopama.

 

Dow Jones porastao je prošloga tjedna 2,1 posto, na 18.127 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,7 posto, na 2.108 bodova, a Nasdaq indeks 3,2 posto, na 5.026 bodova. Bio je to njihov prvi rast nakon tri tjedna neprestanih gubitaka. Nasdaq je u petak dosegnuo novu najvišu razinu u 15 godina, pa se sada nalazi samo 22 boda udaljen od rekordne razine, dok S&P 500 indeksu do rekorda nedostaje još 10 bodova.

 

To se zahvaljuje porukama američke središnje banke da neće biti nestrpljiva po pitanju povećanja kamata. Uz to, čelnici Feda prošloga su tjedna oštro smanjili procjene rasta kamata do kraja ove godine s prijašnjih 1,125 na 0,625 posto, te poručili da je rast gospodarstva 'nešto umjereniji', dok su prije tri mjeseca tvrdili da gospodarska aktivnost 'raste solidnim tempom'.

 

Iz toga su analitičari zaključili da Fed neće već u lipnju povećati cijenu novca, nego će to, po prvi puta od 2006. godine, učiniti tek u rujnu ili listopadu. No, kako je Fed poručio da će povećanje kamata ovisiti o daljnjim gospodarskim pokazateljima, ovoga će tjedna u fokusu ulagača biti makroekonomska izvješća. Očekuju se podaci o prodaji novih kuća, narudžbama trajnih proizvoda i inflaciji u veljači u SAD-u. "Svaki podatak koji ukazuje na tempo inflacije i otvaranja radnih mjesta pratit će se vrlo pažljivo. To su pokretači tržišta", kažeArt Hogan, strateg u tvrtki Wunderlich Securities.

 

U fokusu ulagača bit će i tečaj dolara, koji je, zbog ublažene retorike Feda po pitanju povećanja kamata, prošloga tjedna znatno pao. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, u petak je potonuo 1,5 posto, a u cijelom prošlom tjednu zabilježio je najveći tjedni pad od 2011. godine. To je ponešto ublažilo strahovanja ulagača od negativnog utjecaja snažnog dolara na prihode i zarade američkih multinacionalnih kompanija. Dolar je u proteklih godinu dana ojačao oko 20 posto, zbog čega je dosad 50-ak kompanija smanjilo procjene zarade u prvom tromjesečju, a bit će ih i više, pa su očekivanja analitičara u anketi Thomson Reutersa za prvo tromjesečje znatno smanjena.

 

Na svaku kompaniju koja je dosad najavila povećanje procjena zarade dolazi njih 5,5 koje su smanjile procjene, pokazuje izvješće Thomson Reutersa. To je najlošiji odnos pozitivnih i negativnih najava od prvog tromjesečja prošle godine.

 

Ulagače najviše zabrinjava energetski sektor, koji čini oko 8 posto zarada kompanija iz S&P 500 sektora. Prošloga je tjedna cijena nafte porasla, ali ne zbog smanjenja raskoraka između ponude i potražnje, nego zbog pada tečaja dolara, zbog čega su poskupile sve sirovine čije se cijene izražavaju u američkoj valuti.

 

Neke ulagače brine i to što Amerikanci nisu pojačali svoju potrošnju, unatoč značajnim uštedama na cijeni goriva.

 

"Oni štede ili smanjuju svoje dugove. Zbog toga su mnogi ulagači nervozni", kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u fondu BB&T Wealth Management.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetske burze, dow jones, wall street, nasdaq