Mojbiz

NEZADOVOLJSTVO: Udruga Franak za subotu najavila mirni prosvjed u Zagrebu

'U našem slijedećem okupljanju, koje više neće biti mirno okupljanje radi paljenja svijeća, bit će nas daleko više.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Udruga Franak najavila je za subotu, 28. ožujka, mirni prosvjed u Zagrebu kojim, pored nastavka pregovora, nastoje provesti ispunjenje svojih pet zahtjeva za rješavanje problema kredita sa valutnom klauzulom vezanom uz švicarski franak.

Napominju kako su pregovori trenutno odgođeni, "s obzirom da banke nisu odradile svoj dio posla, odnosno nisu izradile konkretne i detaljne prijedloge za konverziju kredita, dok istodobno svakoga dana netko od naših članova ili simpatizera biva ovršen ili ostaje bez svoga doma".

"Toga je bilo dosta! Najavljena subotnja aktivnost posljednja je u nizu takvih naših aktivnosti izražavanja negodovanja zbog nerješavanja problema. U našem slijedećem okupljanju, koje više neće biti mirno okupljanje radi paljenja svijeća, bit će nas daleko više", poručuju iz Udruge Franak.

Podsjećaju kako su u protekla dva mjeseca mirnim, dostojanstvenim okupljanjima i paljenjem svijeća ispred banaka, članovi Udruge iskazali svoju potporu njenoj borbi za rješenje problema kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku.

Najavljujući mirni prosvjed za subotu, 28. ožujka, u Zagrebu, iz Udruge Franak ističu da će time, po posljednji put prije okončanja pregovora, odati počast svim žrtvama kredita s klauzulom u švicarskim francima.

"Tim ćemo činom dati podršku i našim kolegama-supatnicima iz država u okruženju, jer će se istoga dana održati prosvjedi u Sarajevu, Beogradu, Ljubljani i Podgorici. Također, pružit ćemo i svesrdnu podršku pregovaračkom timu Udruge Franak za snagu i ustrajnost u pregovorima, sve do njihovog okončanja", poručuju iz Udruge Franak.

Ove subote planiran je početak okupljanja od 10 sati na Trgu Francuske Republike, u koloni bi se pješačilo do zgrade HNB-a gdje će se u 11,55 sati (5 do 12!) zapaliti 1000 svijeća čime, kako ističu iz Udruge Franak, žele pokazati da drže danu riječ i ne odustaju od svojih pet zahtjeva.

Udruga Franak za građane s kreditima u švicarskim francima traže sustavno, dugoročno rješenje koje bi uključivalo konverziju kredita u kune po tečaju koji je vrijedio na dan potpisivanja ugovora o kreditu te da kamata bude onakva kakva je bila na početku kredita.

Udruga traži i povrat svih preplaćenih sredstava, zabranu ovrha i deložacija za sve imatelje kredita u francima do odluke Vrhovnog suda te određivanje metodologije fiksnog određivanja marži prema Zakonu o potrošačkom kreditiranju tako da se može odrediti fiksna marža koja je vrijedila na početku otplatnog razdoblja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

udruga franak, prosvjed